Airbus vill tillverka fler flygplan i Kina

Airbus spär på rivaliteten med Boeing och  flyttar fram sin position i Kina genom ett uttalande att man kan tänka sig att tillverka wideobodyn A330neo i landet. Detta tack vare Rolls Royce.

Kort efter att Rolls Royce sagt att man ska tillverka flygplansmotorer i kinesiska Tianjin kom Airbus med planer på att bygga en del av sina nya A330neo på sin fabrik i samma stad där flygplanstillverkaren idag bygger A320-flygplan. Airbus planerar alltså att stärka sin position i Kina som beräknas behöva närmare 8 000 nya flygplan de närmsta 20 åren.

Det är alltså en stor marknad för flygplanstillverkare och att tillverka A330neo-flygplan i Kina är en stor fördel för Airbus jämfört med den största rivalen Boeing som kommer att slås om den största andelen av de 8 000 nya flygplanen de kommande 20 åren.

Men det är dock inte raka spåret för Airbus att etablera A330neo-tillverkning i Kina. När Airbus ville bygga A380 i Kina fick man nej från de kinesiska myndigheterna då den stora flygplanstypen inte bedömdes vara lämplig för de framtida expansionsplanerna i Kina. Däremot ses A330neo som ett betydligt bättre flygplan i det avseendet med en kapacitet på 250-280 passagerare och en räckvidd på 15 000 kilometer vilket talar för ett ja från Kina.

Men att Airbus överhuvudtaget kan ha planer på att bygga A330neo i Kina är tack vare sin enda motorleverantör till flygplanet, Rolls Royce. Motortillverkaren ska nämligen tillverka Trent 7000-motorer i Kina som eventuellt ska användas till flygplan från den kinesiska flygplanstillverkaren COMAC. Samma typ av motorer ska också användas på A330neo vilket givit Airbus A330neo vägen in i Kina

Både Airbus och Boeing vill bygga upp en större lokal närvaro i Asien och Kina än vad man har idag men Boeing ligger just nu flera steg efter Airbus. Boeing har idag ingen tillverkning av flygplan i Kina men har däremot ett leveranscenter i landet som öppnade under förra året. Ett problem som dock finns med flygplanstillverkning i Kina är att bolag inom flygbranschen måste dela med sig av sin tillverkningsteknik till den kinesiska staten vilket gör att det finns en stor risk för att tekniken hamnar hos rivaliserande flygplanstillverkare som vill utmana Airbus samt Boeing.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.