Kina planerade sedan tidigare att införa flygförbud på Boeing 737 MAX

Den kinesiska luftfartsmyndigheten i Kina planerade redan innan flygolyckan i söndags med Boeing 737 MAX att införa ett flygförbud på flygplanstypen då ett antal liknande incidenter redan inträffat i Kina men där piloterna lyckats kontrollera flygplanet.

Boeing 737 MAX 8 har nu flygförbud i stora delar av världen efter två flygolyckor med liknande art. I söndags kraschade en MAX 8 från Ethiopian Airlines och enligt data från Flightradar24 var flygplanets stighastighet, vertical speed, efter start ostabil och man steg mycket långsamt efter start. Under flygningens första minut steg flygplanet endast upp till 300 fot över marken, 90 meter. Efter nästan två minuters flygning började flygplanet även att sjunka för att efter tre minuters flygning stiga med normal stighastighet.

I den första flygolyckan med modellen var det ett flygplan från Lion Air som sjönk kraftigt strax innan kraschen och sedan flygolyckan i söndags har det spekulerats kring om ett nytt system i MAX-flygplan ligger bakom de båda krascherna som vid första anblick påminner om varandra. Det nya systemet i flygplanet ska hjälpa piloterna att kontrollera flygplanet vid höga anfallsvinklar och då tar systemet, MCAS, över och sänker flygplanets anfallsvinkel. Detta i kombination med MAX-flygplanens anfallsvinkels-sensor kan enligt flygexperter vara en bidragande orsak till de båda krascherna.

Det har spekulerats kring piloternas vetskap om detta nya system och om Boeing brustit i att informera om MCAS. Enligt flera piloter på Boeing 737 MAX har man inte vetat om att systemet funnits och då heller inte haft någon kunskap kring hur man sätter systemet hur spel och då åter kan få kontroll över flygplanets anfallsvinkel.

Enligt rykten ska den kinesiska luftfartsmyndigheten på grund av två liknande fall i Kina  då flygplanets anfallsvinkel inte gått att kontrollera, som vid kraschtillfällena redan planerat att införa ett flygförbud på Boeing 737 MAX 8. Det är på grund av detta som Kina var så pass snabba på att införa ett flygförbud på typen då all nödvändig dokumentation redan var färdig. Dock ska piloterna vid de två tillfällen då liknande händelser inträffat i Kina fått kontroll över flygplanet igen.

(Foto: pjs2005)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.