Flygningar inställda och nya pilotrapporter om Boeing 737 MAX

Sedan Boeing 737 MAX-flygplan fått flygförbud över stora delar av världen får flygbolagen som använt flygplanen det allt svårare att få ihop sitt trafikprogram och inställda flygningar är att vänta. Dessutom kommer det rapporter om att amerikanska piloter råka ut för situationer där MAX-flygplanet automatiskt tippat nedåt och börjat sjunka.

Under tisdagen förbjöd den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA och amerikanska FAA Boeing 737 MAX från att start och landa i något EU-land. Detta får nu konsekvenser för flygbolagen som tvingas ställa in avgångar och boka om resenärer. I Sverige gäller detta främst Norwegian och under onsdagen påverkas 25 flygningar till och från Arlanda. Norwegian uppger att 18 avgångar från Arlanda ställts in.

Samtidigt kommer det rapporterar om att amerikanska piloter vid två tillfällen råkat ut för problem med Boeing 737 MAX 8 som påminner om problemen vid kraschen med en Lion Air MAX 8 i oktober förra året. Efter att piloterna aktiverat autopiloten på MAX 8-flygplanet ska nosen plötsligt börjat luta nedåt kraftig. Piloterna kunder dock häva den negativa anfallsvinkeln genom att avaktivera autopiloten.

Ytterligare en pilot ska ha upplevt samma problem och då ska flygplanet ha börjat sjunka med 1 200 till 1 500 fot per minut kort efter att autopiloten aktiverats. I dessa fall är det dock inte MCAS-systemet som ska ha orsakat de plötsliga nedstigningarna då MCAS-systemet endast är aktivt då autopiloten inte är aktiverad enligt AP.

Det är fortfarande oklart vad som orsakat kraschen med den Boeing 737 MAX 8 från Ethiopian Airlines som förolyckades i söndags. Dock hade flygplanet problem med att stiga kort efter start.

Ungefär 350 Boeing 737 MAX-flygplan är levererade till flygbolag över hela världen från Boeing och nu står majoriteten av dessa på marken på obestämd tid.

(Foto: Boeing)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.