EU stoppar Boeing 737 MAX

Under tisdagseftermiddagen meddelade Norwegian att man ändrat sig och ställer sina 18 Boeing 737 MAX 8-flygplan på marken. Sedan klockan 20.00 i tisdagskväll är flygplanstypen även förbjuden att flyga i hela Europa.

Allt fler flygbolag och länder väljer att stoppa flygningarna med Boeing 737 MAX 8 och sätter flygplanen på marken efter söndagens krasch med typen. Flygbolag och länder i Europa har dock inte sett några skäl till att sätta flygförbud på flygplanstypen tidigare, men nu slutar både Norwegian och TUI att flyga med MAX 8 tills vidare.

Norwegian har idag 18 Boeing 737 MAX 8 som används på flygningar i Europa samt på transatlantiska linjer från de brittiska öarna. TUI har å sin sida 15 MAX 8-flygplan som flyger från Skandinavien, Storbritannien, Belgien och Tyskland till semesterdestinationer kring Medelhavet.

Under eftermiddagen har även Storbritannien, Frankrike, Irland och Tyskland förbjudit flygplanstypen från att flyga i deras respektive luftrum. Det beskedet fick Norwegian-aktien att fortsätta sjunka vilket även Boeing gör kraftigt på New York-börsen.

Sedan klockan 20.00 på tisdagskvällen har EU infört ett förbud mot att flyga Boeing 737 MAX 8 och MAX 9-flygplan i unionen enligt ett pressmeddelande från EASA. Detta innebär att det nu inte flyger några Boeing 737 MAX-flygplan i Europa efter de båda krascherna med flygplanstypen MAX 8.

(Foto: Valentin Hintikka)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.