Ryanair planerar för Laudamotion-expansion – stororder till Airbus på gång

En flygplansorder på 100 nya Airbus-flygplan. Det väntas Ryanair lägga hos den europeiska flygplanstillverkaren till förmån för det irländska lågprisflygbolagets  dotterbolag Laudamotion och samtidigt expandera bolagets linjenät kraftigt med siktet inställt på en hubb i Centraleuropa.

Ryanair har stora planer för sitt senaste dotterbolag Laudamotion. Man ska kraftigt expandera bolagets linjenät och utöka verksamheten genom en order på 100 nya Airbus A321-flygplan enligt Ryanairs VD Michael O’Leary. Under en konferens i Bryssel sade O’Leary att en order på 100 Airbus-flygplan finns på kartan men att det dock är mycket arbete som återstår innan den blir verklighet.

Om Ryanair lägger en order på 100 Airbus-flygplan går man ifrån sitt huvudmantra att hålla sig till en flygplanstyp och ger Boeing kalla handen till förmån för Airbus. Fördelen med Airbus-flygplan i detta fallet är att Laudamotion redan idag flyger 19 Airbus-flygplan och har även flugit Airbus när bolaget var under Air Berlins ägo. Det finns alltså redan Airbus-kompetens i bolaget som Ryanair vill ta vara på.

Michael O’Leary menar också att det är bra för Ryanair att vara kund både hos Airbus och Boeing för framtiden om någon av de två flygplanstillverkarna skulle råka ut för problem. Det kommer troligen också ge Ryanair ett bättre förhandlingsläge när nya flygplan ska köpas till moderbolaget, då Boeing lär behöva pressa priserna ännu mer på MAX-flygplanen för att Ryanair ska vara nöjda.

Ryanair tog över fullt ägande av det österrikiska flygbolaget i januari år 2019 och startar under 2019 en expansionsfas för bolaget. Laudamotion kommer under sommaren att lägga till 20 nya flyglinjer i bolagets linjenät, varav två till Sverige, Göteborg-Stuttgart samt Stockholm Skavsta-Düsseldorf. Flygbolaget är för tillfället också involverade i diskussioner med flygplatser i Centraleuropa om att öppna en hubb på en av flygplatserna med sina planerade 100 stycken nya flygplan.

(Foto: Laudamotion Airbus A321, Marvin Mutz)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.