BRA byter VD och lägger ned flyglinje

Ut med Christian Clemens och in med Geir Stormorken på VD-posten. Det är resultatet för BRA efter stigande kostnader och ett mindre flygande i Sverige. Dessutom lägger flygbolaget ner en inrikeslinje och planerar för neddragningar bland personal samt ett minskat antalet avgångar på befintliga flyglinjer.

Under förra året genomförde BRA besparingar på 70 miljoner kronor. I år ska man göra samma sak och samtidigt byter man ut den nuvarande VD Christian Clemens mot norrmannen Geir Stormorken som jobbat på BRAs moderbolag Braganza sedan år 1996. BRA lider av det allt mindre flygandet på inrikeslinjer i landet där främst bolagets huvudlinje Malmö-Stockholm Bromma gått dåligt under 2018. Även höjda avgifter på Swedavias flygplatser gör situationen värre enligt BRAs ägare Per G Braathen.

I samband med bolagets besparingar kommer man även att lägga ned linjen mellan Sundsvall och Göteborg som idag flygs två avgångar på vardagar med en wet-leasad Fokker 50 från Amapola. Dessutom säger Per G Braathen att man kommer dra ner antalet avgångar på andra flyglinjer, till exempel på måndagskvällar.

BRA kommer även att behöva mindre personal än vad man har idag, men det är oklart hur många färre som ska vara anställda framöver och om några ska sägas upp. Per G Braathen tror dock att det kan lösa sig med naturliga avgångar bland kabinpersonalen som idag har en omsättning på 20 procent.

I dagsläget har BRA en flygplansflotta som består av 14 ATR 72-500/600 och 10 Avro RJ85/100-flygplan. Dessutom wet-leasar man fyra Fokker 50 från Amapola Flyg. Bolagets huvudverksamhet är inrikesflyg vilket gjort att man drabbats hårt av det kraftigt minskade resandet i Sverige under det senaste året.

BRA hade tidigare planer på att förnya flygplansflottan med Airbus A220-flygplan istället för de bränsletörstiga Avro-flygplanen. Dock lades de planerna på is och i dagsläget finns det inga konkreta planer på att ersätta jetflygplanen som har en genomsnittsålder på 23,6 år. Det har dock ryktats att Airbus A319 varit en tilltänkt ersättare istället vilket även bekräftas från flertalet källor inifrån BRA.

I början av 2019 valde BRA även att avveckla sin markverksamhet på samtliga flygplatser som man trafikerar förutom på Bromma flygplats. Detta berodde enligt bolaget på en ökad digitalisering och ett 40-tal personer sades upp i samband med detta.

(Foto: BRA)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.