Kina stoppar flygningar med Boeing 737 MAX

Efter söndagens krasch med en Boeing 737 MAX 8 från Ethiopian Airlines och likheterna med en 737 MAX-krasch under förra året gör att Kina stoppar alla Boeing 737 MAX från att flyga i landet. Dessutom ställer ett antal flygbolag flygplanstypen på marken i väntan på vad som orsakat krascherna.

Två flygplanskrascher med Boeing 737 MAX 8 har inträffat sedan flygplanstypen sattes i trafik år 2017. De båda har liknat varandra, där flygplanet i båda fallen haft problem med att få höjd kort efter start. Den senaste kraschen inträffade i söndags med en MAX 8 från Ethiopian Airlines, och likheten med den förra kraschen i oktober 2018 gör att den kinesiska luftfartsmyndigheten nu ger B737 MAX flygförbud.

Kinas tre största flygbolag, Air China, China Eastern, and China Southern, flyger med typen och som land har Kina idag en tredjedel, 97 stycken, av de levererade MAX-flygplan. Den kinesiska luftfartsmyndigheten har inte sagt när flygplanstypen åter får flyga men förbudet kan ligga kvar tills man fastställt vad som orsakat de båda krascherna med MAX-flygplanet.

Även flygbolag Ethiopian Airlines och Cayman Airways har tillfälligt slutat att flyga med Boeing 737 MAX efter söndagens krasch. I Europa finns det i nuläget dock inget som tyder på ett flygförbud för typen och Norwegian, som flyger med 15 stycken MAX 8, kommer att fortsätta flyga med flygplanen och uppger att man har en nära dialog med Boeing.

Det är ett hårt slag mot Boeing att Kina sätter flygförbud på B737 MAX då flygplanstillverkaren ser en stark tillväxtpotential i landet som beräknas behöva närmare 20 000 nya flygplan inom 20 år. Efter detta lär MAX:en inte ligga överst på flygbolagens lista.

(Foto: pjs2005)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.