Halmstad: En offensiv väg rätt för att minska flygets klimatpåverkan

Halmstads kommunstyrelseordförande Jonas Bergman och Halmstad City Airports styrelseordförande Magnus Uvenfeldt skriver i en debattartikel om en ensidig flygdiskussion där fokus enbart läggs på klimatpåverkan och inte på den samhällsnytta som flyget har.

I Halmstad har vi valt en offensiv väg när det gäller att minska flygets klimatpåverkan. Självklart av klimatskäl eftersom klimatfrågan är en av vår tids absolut största utmaningar att lösa, men också för att vi vet hur viktig vår flygplats är för Halmstad och kringliggande kommuner. Det är en livsnerv för viktiga delar av vårt växande näringsliv, inte minst inom tjänstesektorn som står för nästan hälften av vår tillväxt i näringslivet. Flygplatsen är även en absolut förutsättning för den militära verksamheten på Halmstads garnison, där vi till exempel i dag har Sveriges enda luftvärnsregemente och är huvudort för Försvarsmaktens tekniska skola.

Men vår regionala flygplats skapar också i mycket hög grad andra samhällsnyttor. Under sommarens torka var till exempel flygplatsen central för möjligheten att övervaka Halland med brandflyg, men också ambulans-, havsövervaknings- och räddningsflyg använder flygplatsen i sitt samhällsviktiga arbete.

Den offentliga debatten om flyget har tyvärr alltför ofta landat i en ensidig diskussion om dess klimatpåverkan, medan flygets betydelse för näringslivet och den regionala utvecklingen har hamnat i skymundan. För oss i Halmstad har det i stället varit självklart att kombinera ett aktivt ställningstagande för behovet av en regional flygplats med mycket offensiva satsningar på att minska flygets klimatpåverkan. All vår marktrafik är numera fossilfri, belysningen är utbytt till energisnål LED som försörjs med el från egna solceller och lokal vattenkraft, ankommande besökare kan ta sig till city med hjälp av hyrcyklar och för avresande resenärer erbjuds ett flertal laddplatser för elbil.

Air BP tankbil - BRA flyg
(Foto: Halmstad City Airport)

Men framför allt: Samtliga flygplan som tankar i Halmstad får sedan flera år tillbaka 5 procent inblandning av biobränsle, vilket Halmstad City Airport var den första flygplatsen i Europa att kontinuerligt tillhandahålla. Vår ambition är att öka inblandningen ytterligare de kommande åren, med en fördubbling som ett första delmål.

Det sistnämnda är högaktuellt, efter att Maria Wetterstrand i dagarna presenterade en utredning med förslag om obligatorisk inblandning av biobränsle. Detta är något som vi välkomnar. Vi har länge – både som kommunpolitiker i Halmstad och som företrädare för Moderaterna – efterfrågat en politik som på riktigt minskar flygets klimatpåverkan, men som samtidigt visar förståelse för hur viktigt flyget är för många av Sveriges regioner. Och om vi ska rikta någon kritik mot utredningen så skulle det vara att den har lagt ambitionsnivån för lågt.

Jonas Bergman (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Halmstad

Magnus Uvenfeldt (M)

Styrelseordförande Halmstad City Airport

(Foto: BRA ATR 72 på Halmstad City Airport)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.