Ytterligare en ny Boeing 737 MAX har kraschat

En fyra månader gammal Boeing 737 MAX 8 tillhörande Ethiopian Airlines kraschade kort efter start från Addis Abebas flygplats under söndagsmorgonen. Det fanns 149 passagerare och åtta besättningsmedlemmar ombord.

Under söndagsmorgonen kraschade en fyra månader gammal Boeing 737 MAX 8 drygt sex minuter efter start från Addis Abebas flygplats. Flygplanet tillhörde Ethiopian Airlines och flög som ET 302 med destination Nairobi vid olyckstillfället.

Flygplanet, ET-AVJ lyfte från Addis Abebas flygplats klockan 08.38 lokal tid och flygledare förlorade kontakten med flygplanet sex minuter senare och kraschplatsen är belägen drygt 60 kilometer från den etiopiska huvudstaden.

Totalt fanns det 149 passagerare, varav fyra svenskar, och åtta besättningsmedlemmar ombord. Samtliga omkom i kraschen.

Enligt data från Flightradar24 var flygplanets stighastighet, vertical speed, efter start ostabil och man steg mycket långsamt efter start. Under flygningens första minut steg flygplanet endast upp till 300 fot över marken, 90 meter. Efter nästan två minuters flygning började flygplanet även att sjunka för att efter tre minuters flygning stiga med normal stighastighet.

Det är inte första gången som en Boeing 737 MAX är inblandad i en olycka trots sin unga ålder. Flygplanstypen flögs för första gången med passagerare i maj 2017 men under förra året inträffade den första fatala olyckan med flygplanet. I oktober kraschade nämligen en Boeing 737 MAX 8 från Lion Air kort efter start och då spekulerades det kring om det var ett nytt system i flygplanet som kunde ligga bakom kraschen.

(Foto: Boeing 737 MAX 8)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.