30 år av isländsk ölhistoria – Icelandairs bästa insider-tips

Det transatlantiska flygbolaget Icelandair avslöjar de allra bästa isländska ölupplevelserna och traditionerna för att uppmärksamma 30-årsdagen av Islands nationella öldag.

 Med hjälp av anställda vid flygbolaget, samtliga med en uttalad passion för öl, och professionella isländska ölbryggare, delar Icelandair med sig av lokal expertis om den nordiska nationens bästa bryggerier och ölupplevelser.

I en rikstäckande folkomröstning 1908 förbjöds all alkoholhaltig dryck på Island och lagen trädde senare i kraft den 1 januari 1915. Inom ett decennium hade dock rödvin legaliserats igen, följt av spritdrycker på 1930-talet. Men öl var fortsatt olagligt eftersom förbudet härrörde från en allmänt samlad syn om att öl var en särskilt frestande dryck för ungdomar som lättare kunder påverkas att dricka alkohol i stora mängder.

Under 1970-talet blev det betydligt lättare att resa utomlands och islänningarna kunder åter börja njuta av öl utanför Islands gränser, vilket resulterade i en ökad efterfrågan på 1980-talet om att ölförbudet skulle upphävas. Den 1 mars 1989 röstade den övre kammaren i Islands regering igenom att det 74-åriga ölförbudet skulle upphävas.

Efter att förbudet upphävdes växte intresset för öl och kunskaperna kring att brygga egen hantverksöl snabbt på Island. Under de senaste åren har landet sett en enorm uppgång av lokala mikrobryggerier och flertalet nya isländska ales har sett dagens ljus. För att fira den historiska årsdagen har Icelandair sammanställt en guide för resenärer till Islands brygglandskap med hjälp av sina medarbetares bästa tips, med alltifrån de populäraste ölerna till unika isländska ölupplevelser.

Unika ölupplevelser på Island

Icelandair excite taste buds at 35,000 feet with new onboard pale ale_jpg
(Foto: Icelandair)

Prova öl från ett geotermiskt bryggeri

Island har några riktigt bra bryggerier men det finns ett särskilt som förlitar sig på den energi som produceras av geotermiska processer. Kör till Reykjadalur och vandra upp till de varma källorna med ett par goda öl för ett varmt bad där ni kan njuta av den kalla drycken med utsikt över det fantastiska landskapet. Efteråt besöker ni Ölverk i Hveragerði och njuter av deras öl från det geotermiska bryggeriet och smaskiga vedugnsbakade pizzor.” Ásgeir Einarsson: Digital Business Development, Icelandair (Ásgeir brygger också egen öl hemma)

 Njut av säsongsbetonade drycker framställda av isländare

När du besöker Island måste du provsmaka två olika öl som är varandras motsats, men likväl erbjuder en fest för smaklökarna. Den första är en sommarbryggning från Einstök som heter Arctic Berry Ale med aðalbláber (blåbär) som är oerhört uppfriskande och godast efter eller under en beachvolleybollmatch med dina vänner i midnattssolens sken. Den andra ölen rekommenderas för de kallare juldagarna och kommer från Bruggsmiðjan Kaldi. Ölen kallas Jóla Kaldi och är en rödaktig lager med karamellsmak. Det är en öl med mycket karaktär, perfekt att avnjuta med kollegorna efter arbetsdagens slut.” Huginn Ragnarsson: Business Intelligence Specialist, Icelandair

 Game-changing IPAs

Med den växande bryggerikulturen finns det inget bättre än Malbyggs bryggeri vilka utvecklar riktigt häftiga saker just nu. De har ändrat IPA-spelplanen på Island genom att erbjuda super-fräscha, skummande IPAs. De har inget eget ”taproom” ännu, men deras brygder erbjuds i olika hantverksbarer på Island och i vinbutiker. Det är utan tvekan en öl som måste provsmakas när man besöker Island.” Jón Skafti Kristjánsson: Marketing Director, Icelandair

 Njut av en isländsk stout

Att prova några av Islands finaste hantverksöl är ett måste under ditt besök i landet. Och även om smak varierar från person till person finns det definitivt något här som passar för alla. Om du är en stout-person så är de majestätiska stoutarna från Borg Brugghús värda att prova; Surtur är ett bra exempel på fatlagrad favorit. Dessutom är Malbygg Brewery’s Kisi (katt på svenska) en uttrycksfull och smakrik New England Pale Ale med Mosaic, Simcoe och Citra-humle.” Ásgeir Einarsson: Digital Business Development, Icelandair

 Bada i ett ölbad

Om du vill prova något annorlunda finns det ett ölbad i norra Island nära Akureyri där du kan ligga i ett badkar i 25 minuter fyllt med öl, vatten, humle och jäst. Därefter går du in i ett avkopplingsrum i ytterligare 25 minuter. Denna behandling ska vara både renande för huden och ha en positiv effekt på din hälsa.” Jón Skafti Kristjánsson: Marketing Director, Icelandair

 De bästa barerna i Reykjavík

Det finns en mängd barer att rekommendera där ni kan uppleva massvis av fantastiska ölhantverk i och med utvecklingen av de isländska mikrobryggerierna. Skúli Craftbar är en bekväm plats att sitta och dricka öl på med vänner med deras 14 ölkranar och regelbundet återkommande ölevent. Micro Bar var i stort sett först ut genom att vara den första riktiga hantverksbaren i Reykjavík. De erbjuder ett stort lokalt urval och driver även bryggeriet Gæðing.” Ett urval från Jón Skafti Kristjánsson: Marketing Director, Icelandair & Ásgeir Einarsson: Digital Business Development, Icelandair

Icelandair releases special-edition 737 Transatlantic Icelandair Pale Ale to mark the first new Boeing 737 MAX 8 plane into its fleet..
(Foto: Icelandair)

Icelandair är en del i det ständigt växande öllandskapet på Island som startade när förbudet upphörde för 30 år sedan. Flygbolaget har nyligen lanserat sin egen öl ombord, Snæbjört. Pale alen är inspirerad av det isländska vinterljuset och uppkallad efter den isländska snöns speciella glöd. Snæbjört tog över från sin ombordvarande föregångare, 737 MAX IPA, som Icelandair bryggde till firandet av bolagets nya Boeing 737 MAX 8.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.