USA stryper tillgången till wet-lease trafik för EU-flygbolag

USA har tröttnat på att deras flygbolag inte kan utnyttja wet-leasing av flygplan i EU på samma sätt som EU-flygbolag kan på flygningar till USA. Därför vill man nu stoppa EU-flygbolagens möjligheter i USA vilket främst ser ut att kunna drabba Lufthansa och Aer Lingus.

Dispyten mellan USA och EU handlar om en EU-reglering som tillåter icke EU-flygbolag att endast erbjuda wet-lease till EU-flygbolag under sju månader med en möjlig förlängning på lika lång tid till, totalt 14 månader. I USA däremot får icke amerikanska flygbolag, exempelvis EU-flygbolag, wet-leasa flygplan till kunder under lättare tidsbegränsningar.

Detta menar amerikanska DOT, Department of Transportation, sätter EU-flygbolag i en särställning med fördelar jämfört med de amerikanska flygbolagen och därför vill USA ha samma rättigheter i EU som icke amerikanska flygbolag har i USA när det gäller wet-lease. I februari 2018 kom de båda parterna överens om detta vilket innebär att EU vill tillåta amerikanska flygbolag att erbjuda wet-lease inom EU under en obegränsad tid.

Dock behöver unionen ett godkännande från samtliga medlemsländer för att beslutet ska kunna träda i kraft. Men godkännanden från EU-länderna har stannat upp menar DOT som nu förbereder sig för att skydda amerikanska intressen genom att begränsa europeiska flygbolags möjligheter till wet-lease på amerikanska flyglinjer.

De europeiska flygbolag som i nuläget ser ut att drabbas av DOTs agerande då deras EU till EU flygbolag wet-lease blir olagliga är Lufthansa och Aer Lingus. Detta då DOT planerar att begränsa tillåtna wet-lease avtal till 14 månader precis som det är för amerikanska flygbolag i EU.

För Lufthansas del handlar det om flygtrafik med dotterbolaget Lufthansa CityLine som flyger med sex Airbus A340 på moderbolagets linjer till USA. Dessutom wet-leasar Lufthansas dotterbolag Eurowings Airbus A330 från SunExpress Deutschland. När det gäller irländska Aer Lingus handlar det om bolagets leasingavtal med ASL Airlines Ireland som innefattar fyra Boeing 757-200 som ASL flyger mellan Irland och USA.

Samtliga flygningar som utförs av Lufthansa CityLine, SunExpress respektive ASL Airlines på uppdrag av sina uppdragsgivare måste upphöra senaste den 30 mars 2019 då DOT tagit bort giltigheten på tillstånden eftersom flygbolagen haft avtal med varandra i mer än 14 månader. Dock är DOT beredda att helt backa från sina upphävanden av wet-lease tillstånden om EU är beredda att förhandla vidare med DOT och få till stånd ett liknande system som EU-flygbolag har i USA för amerikanska flygbolag i Europa.

Övriga flygbolag som kan beröras av DOTs hårdare tag mot EU-flygbolag är Cargolux Italia och TAP Air Portugal.

Wet-lease innebär att ett flygbolag hyr in en annan operatör som då ansvarar för flygplan, besättning, underhåll och försäkringar av flygningen.

(Foto: InSapphoWeTrust)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.