Boeing ökar takten på EcoDemonstrator-program

Efter flera framgångsrika EcoDemonstrator-program ökar Boeing nu takten på dem för att utveckla nästa generations flygplan och förbättra den befintliga tekniken på dagens flygplan.

Flygbranschen arbetar hårt och ständigt på att förbättra flygplanens bränsleförbrukning och få flygplanen mer miljövänliga. Ett initiativ för detta är Boeings EcoDemonstrator som nu skruvar upp utvecklingstakten, efter flera lyckade program, för att driva på en snabbare utveckling av nästa generations flygplan till förmån för miljön och flygbolagens ekonomier.

Sedan år 2012 då det första EcoDemonstrator-programmet startades har Boeing testat 112 olika nya tekniker samt komponenter och 35 av dessa har överförts till flygplan som idag är i drift och till framtida flygplansprogram. Dessutom arbetar den amerikanska flygplanstillverkaren på ytterligare 44 program av de 112 som kan komma att sättas i drift. Däremot har 33 program valts att läggas ned efter att de givit Boeing värdefull data.

De flygplan som använts som testbäddar har varit B777F, men även B737-800, B757 och Embraer 170. Den Boeing 777F som använts leasade Boeing från Fedex för att testa 35 nya tekniker, allt från cockpitutrustning till alternativa miljövänliga bränsle och nya kortare thrust reversers. De nya thrust reversers kommer att minska bränslekostnaderna per säte med 1,5 procent om och när de tas i bruk.

Boeing visade också på ännu en milstolpe under testprogrammet med Boeing 777F. Då genomförde man även den första flygningen med 100 procent biobränsle i tankarna på ett widebodyflygplan. Fedex, som vanligtvis flyger flygplanet, har som mål att flyga med 30 procent alternativa bränslen år 2030 vilket är ett av alla miljöinitiativ som tas av flygbranschen.

(Foto: John Parker/Boeing)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.