Nederländerna köper in sig i Air France-KLM

Det knakar i fogarna hos Air France-KLM. Den nederländska staten har nyligen köpt närmare 13 procent av Air France-KLM-gruppen för att skydda landets intressen enligt ett uttalande från Nederländernas regering som anser att de inte blivit konsulterade vid stora affärer för flygbolagsgruppen.

Air France prioriteras mer och planer på att flytta verksamhet till Paris gör att den nederländska staten anser att man måste se till sina egna intressen och har därför köpt 12,68 procent av Air France-KLM.

Den nederländska finansministern Wopke Hoekstra och infrastrukturministern Cora van Nieuwenhuizen säger i ett uttalande att köpet tryggar de nederländska intressen i flygbolagsgruppen bättre och ska skapa en bra balans i de beslut som tas inom den fransk-nederländska gruppen.

Köpet på 12,68 procent kostade de nederländska staten 680 miljoner euro, men samtidigt jämnar köpet näst intill ut spelplanen mellan Frankrike och Nederländerna då Frankrike äger 14,3 procent i Air France-KLM. I ett offentligt brev skriver de båda nederländska ministrarna att KLMs långlinjenät från Amsterdam är av största vikt för landets ekonomi. Sedan tidigare har Nederländerna ett innehav på 5,92 procent i KLM.

Sedan Air France-KLM fått en ny högsta chef har ryktena börjat om att man vill flytta över mer verksamhet till Frankrike och detta vill givetvis inte Nederländerna. Med köpte i Air France-KLM kommer Nederländerna att ta plats i bolagets styrelse och hoppas på att KLMs intresse ska behandlas lika väl som Air France.

Under de senaste åren har KLM inte blivit konsulterade i stora frågor som samarbetsavtal mellan den europeiska flygbolagsgruppen och Delta Air Lines samt China Eastern Airlines. Den nederländska staten ska heller inte fått konsultera Air France-KLM om ett möjligt köp av hotellkedjan AccordHotels från den franska staten skriver ministrarna i sitt brev.

De två nederländska ministrarna understryker även att överlag fungerar samarbetet med den franska sidan bra och att förbättringar i ägarstrukturerna redan har skett. Men det verkar trots detta som att knakar en aning i det fransk-nederländska samarbetet som är den fjärde största flygbolagsgruppen i Europa.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.