JetBlue på väg till Europa?

Ett desperat jagande efter slottar i London samt Amsterdam och ett möte med bolagets medarbetare i april innehållande London Eye. Det är faktorer som talar för att det amerikanska lågprisflygbolaget JetBlue ska starta långlinjetrafik mellan USA och Europa under året.

Ryktena om att amerikanska JetBlue ska starta transatlantisk trafik från nordöstra USA till London och Amsterdam blir allt större för varje dag som går. Det har spekulerats under början av 2019 om flygbolaget ska använda nya A321neo på linjerna eller konvertera delar av sin 85 stycken stora A321neo order till A321LR som har längre räckvidd och skulle kunna flyga från Boston samt New York till London.

Men enligt anställda på JetBlue är A321neos räckvidd inte tillfredsställande för bolaget och att man därför ska vänta på A321LR. Dock har bolagets ledning nu kallat sina medarbetare till ett möte i början av april där London Eye ska spela en huvudroll vilket fått medier att spekulera kring att JetBlues premiär i Europa ska ske i år.

London Eye-mötet har fått ryktena kring JetBlues långlinjesatsning att späs på ytterligare och i kombination med att flygbolaget uppges leta slottar på London Heathrow och Amsterdam Schiphol känns det troligt att ryktena också kan besannas under året. JetBlue ska också ha velat att Schiphol lagt alla kort på borden och visat undangömda slottar som Air France-KLM och Delta Air Lines ska sitta på enligt JetBlue.

Enligt Simple Flying har Live and Let´s Fly tagit del av ett e-post från en JetBlue-anställd där ledningen för flygbolaget skriver att man överväger att ta in widebodyflygplan (A330/B787) i flottan om London-satsningen visar sig lyckosam. Det tyder ytterligare på att man är nära en lansering av flygningar mellan USA och Europa.

Vidare i e-posten från JetBlue skriver man också att flygbolaget skall börja flyga från Boston till London Heathrow med Airbus A321XLR i sin ”mintkonfiguration”. Dock tros Airbus lansera A321XLR först under detta året och sättas i trafik för första gången år 2021 eller 2022 vilket talar för en senare lansering av JetBlue-flygningar till Europa än i år. Airbus A321XLR ska ha en 500 nm längre räckvidd än A321LR främst på grund av en större central bränsletank och färre passagerare ombord.

Det finns alltså många rykten kring JetBlue och eventuella flygningar mellan USA och Europa. Det återstår att se om ryktena besannas under 2019, men mycket talar för att Airbus A321neo-familj är nyckeln till JetBlues långlinjesatsning.

JetBlue är det sjunde största amerikanska flygbolaget och har sin största bas i Boston och flyger till över 100 destinationer med 250 flygplan från Airbus och Embraer.

(Foto: JetBlue Airbus A321 med sharklets, Adam Moreira)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.