Trafikstart för Frankfurtlinje från Ronneby och Kalmar om ett år

Den ekominska lösningen för en gemensam flyglinje till Frankfurt från Ronneby och Kalmar är löst och arbetet för att få till flyglinjen går nu in i ett skarpt läge med målet om trafikstart våren år 2020.

År 2017 gjordes en förstudie av ett konsultföretag där man tittade på möjligheterna för en flyglinje från Ronneby Airport till en hubb i Europa. Slutsatsen som man drog av studien var att Frankfurt är den bäst lämpade hubben och nu är finansieringslösningen godkänd och trafikstarten för flygningar till Lufthansahubben planerad till våren år 2020.

Arbetet för en flyglinje till en hubb ute i Europa är ett samarbete mellan Kalmar och Blekinge som tillsammans ska betala ett potentiellt flygbolag på sträckan 30 miljoner kronor under tre år för att flyga till Frankfurt. 30 miljoner kronor är dock bara hälften av det som ska betalas ut till det potentiella flygbolaget, resterande ska näringslivet stå för enligt Ronneby kommuns näringslivschef Torbjörn Lind.

”Det offentliga får inte ta hela kostnaden, då får vi EU-kommissionen på oss. Den avtalslösning som nu har tagits fram har en annan typ av finansiering och är godkänd av EU. Nu kan vi gå vidare och vänder oss därför till näringslivet”, säger Lind till Sydöstran.

Det trafikupplägg som just nu finns innebär trafikstart våren år 2020 och en flyglinje som ska flygas Kalmar-Ronneby-Frankfurt med tur och returavgångar på vardagar. Historiskt sett har det dock varit viktigt för feederlinjer att ha minst två dagliga avgångar för att möjliggöra resor över dagen till Europa vilket är viktigt för näringsliv och affärsresenärer.

Att hitta en operatör som vill flyga sträckan och som dessutom har de nödvändiga samarbeten som interline eller codeshare-avtal med Lufthansa kan dock bli svårt. Den tilltänkta operatören i förstudien från år 2017, flybmi, försattes nyligen i konkurs och flygbolag som har flygplansflottor, flygplan med 50-70 stolar, som lämpar sig för mindre feedertrafik blir allt mindre i Europa.

Dock har BRA i förstudien om flyglinjen till Frankfurt uttryckt att man är intresserade av att flyga en sådan typ av flyglinje som Frankfurt-linjen från flygplatser där flygbolaget redan är etablerade vilket man är både i Kalmar och Ronneby.

(Foto: Peter Phillips, Swedavia)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.