LOT satsar utanför Polen

Det polska flygbolaget LOT satsar vidare i Ungern och på huvudstaden Budapests flygplats. Efter sommaren baserar man en Embraer på Ferenc Liszt-flygplatsen som fått en markant ökad närvaro av LOT de senaste två åren med sex nya flyglinjer

LOT Polish Airlines satsar vidare utanför sin hemmamarknad i Polen. Sedan år 2017 har man ökat sin närvaro markant i Budapest som saknat ett hubbolag på flygplatsen sedan ungerska Malev gick i konkurs år 2012. Främst har lågprisflygbolagen Wizz Air samt Ryanair tagit över marknaden från den ungerska huvudstaden, men under hösten kommer LOT upp i sju linjer, varav två långlinjer, från Budapest och blir en allt större kraft i Ungern.

Från mitten av september baserar LOT en Embraer 195 på Budapests flygplats, och med det kommer två nya flyglinjer från Budapest till Bukarest och Bryssel. De båda linjerna ska flygas med 12 avgångar i veckan vardera. Sedan tidigare flyger LOT till Krakow och flygbolagets hubb i Warszawa samt på långlinjerna Budapest-Chicago och Budapest-New York JFK. Dessutom började man den 18 februari att flyga till London City Airport.

”Vi har alltid haft ett framgångsrikt samarbete med LOT Polish Airlines så vi är mycket stolta över att se LOTs engagemang, inte bara till flygplatsen utan till Ungern som land. LOT har växt från att bara flyga en linje till Warszawa under 2017 till att nu flyga över 250 000 passagerare varje år från Budapest”, säger Jost Lammers VD på Budapest Airport.

Men det är inte bara i Ungern som LOT stärker sin närvaro. Under början av 2019 har LOT tillkännagivit att man i början av maj startar en ny flyglinje inriktad på affärsresenärer från Vilnius till London City med Embraer-flygplan. Sedan tidigare flyger LOT till Warszawa från Vilnius.

LOT har sedan tidigare även ett samarbete med estniska Nordica som innebär att Nordiskas flygningar utförs på LOTs-flygkoder, LO, men flygs av Nordicas dotterbolag Regional Jet. Detta konceptet används även i Sverige där Nordica flyger den upphandlade flygtrafiken mellan Gällivare, Arvidsjaur och Stockholm Arlanda.

(Foto: Alf van Beem)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.