Pakistans stängda luftrum skapar nya rutter och förseningar

Pakistan och Indien befinner sig på randen till ett krig. Det får konsekvenser för flygtrafiken över stora delar av världen då luftrum stängts till förmån för stridsflygplan vilket skapar problem för flygtrafiken.

Pakistans premiärminister har uttalat sig om konflikten med Indien och sagt att man befinner sig på randen till krig. Detta efter att Pakistan skjutit ned två indiska jaktflygplan som flugit över pakistanskt luftrum. Kort efter händelsen stängdes hela det pakistanska luftrummet för all civil flygtrafik vilket drabbat samt drabbar många flygningar mellan Asien och övriga världen. Enligt en NOTAM ska Pakistans luftrum vara stängt till kl 09.00 fredag. Dock har ett antal ferryflygningar från utländska flygbolag kunna lyfta från Pakistan för att flyga hem till sina baser

På grund av stängningen av pakistanskt luftrum tvingas nu många flygbolag att lägga om sina rutter som tidigare flugit igenom Pakistan. Exempelvis har Singapore Airlines ställt in ett antal flygningar mellan Singapore och Frankfurt och bolagets flygningar till London har tvingats till extra bränslestopp i Indien på grund av den omväg som krävts.

Även Sverige har drabbats av det stängda luftrummet. En Norwegian-flygning från Bangkok på väg till Stockholm Arlanda tvingades ta en omväg över det arabiska havet kort efter stängningen av det pakistanska luftrummet. Dessutom har flygningar med Thai Airways till Thailand ställts in från Stockholm Arlanda. Flygbolaget uppger även att elva länder i Europa i bolagets linjenät kommer att påverkas av Pakistans stängda luftrum.

(Foto: Flightradar24)

Flygbolag som United Airlines, Air Canada, Emirates och British Airways påverkas också av luftrumsstängningen och varnar sin resenärer för längre flygtider. Även Qantas påverkas då deras flygningar mellan Sydney och London via Singapore tidigare flugit genom pakistanskt luftrum. Nu varnar det australienska flygbolaget för en 20 minuter längre flygtid än normalt.

Förutom hela Pakistans luftrum har delar av Indiens norra luftrum infört restriktioner samt stundtals stängt ett antal flygplatser belägna nära Pakistan. Även Afghanistan har som en följd av Pakistans stängda luftrum infört begränsningar för flygningar som avser passera genom landets luftrum.

(Foto: Farhan Khurram)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.