EU ger brittiska flygbolag anpassningsperiod efter Brexit

Sannolikheten för att det blir en no-deal i samband med Brexit mellan EU och Storbritannien har ökat den senaste tiden. Därför har EU-parlamentet nu beslutat om att ge brittiska flygbolag sju månader att anpassa sig till EU-kontroll och ägarskapsregler efter Brexit den 29 mars.

När Storbritannien lämnar EU i slutet av mars är det nu allt mer sannolikt att man lämnar utan många viktiga avtal med EU. Men för att flyget ska kunna fortsätta som vanligt ändå har EU-rådet övertygat EU-parlamentet att brittiska flygbolag får sju månader på sig att anpassa sig efter Brexit i all det blir en no-deal Brexit.

För att det brittiska flygbolagen ska få de extra månaderna på sig att anpassa sig till icke EU-medlemmar måste de dock visa på en plan för hur de ska gå till väga inom två veckor efter Brexit den 29 mars.

För att flygbolag ska få flyga vilka flyglinjer de önskar inom EU och få full tillgång av flygmarknaden inom EU-länderna måste flygbolaget vara majoritetsägt av EU-bolag vilket de flesta brittiska flygbolagen är idag, men inte efter den 29 mars. De båda lågprisflygbolagen Ryanair och brittiska easyJet har tidigare sagt att man är redo att ändra i sin ägarstruktur för att vara säkra på att behålla sina trafikrättigheter inom EU.

Däremot har IAG, där British Airways ingår, försökt att övertyga den europeiska unionen att de komplexa ägarstrukturer som flygbolagsgruppen har fortsatt kommer att vara enligt EUs lagar, även för British Airways. IAG består också av EU-flygbolagen Iberia, Vueling och LEVEL som fortsatt kommer att uppfylla EUs krav om majoritetsägande.

Om det blir en Brexit utan några avtal mellan Storbritannien och EU kommer brittiska flygbolag att kunna flyga ”nödvändig” trafik till EU. Däremot är det inte klart om Storbritannien ger samma rättigheter till EU-flygbolag. Denna tillfällig lösning kommer att vara giltig fram tills att ett nytt bilateralt avtal gällande flygtrafik är träffat mellan Storbritannien och EU, men dock senaste till den 30 mars år 2020.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.