Väntad förlust för SAS under första kvartalet

Under SAS första kvartal i bolagets brutna räkenskapsår blev det, trots ökade intäkter, en väntad förlust på 576 miljoner kronor före skatt.

Resultatet för SAS första kvartal i det brutna räkenskapsår 2018/2019, november-januari, landade på en förlust med 576 miljoner kronor före skatt. Förlusten är enligt ett pressmeddelande från bolaget i linje med vägledning och ett väntat resultat. Dock ökade underskottet under 2018/2019 jämfört med det första kvartalet föregående räkenskapsår då man visade en förlust på 285 miljoner kronor före skatt.

Det lägre resultatet jämfört med föregående års kvartal drevs av högre flygbränslekostnader, en svag svensk krona och en underliggande kostnadsinflation skriver SAS i sin kvartalsrapport. SAS intäkter blev dock något högre, 9 534 miljoner kronor jämfört med 8 978 miljoner kronor november-januari 2017/2018.

”Även om flygbränslepriset har minskat från toppnoteringen i början av oktober 2018 ser vi en fortsatt volatilitet och prisrörelser under kvartalet. Dessutom är den svenska kronan fortsatt svag och vi ser en oro orsakad av ekonomiska och politiska spänningar”, skriver SAS VD Rickard Gustafson i en kommentar.

Andelen passagerare som flög med SAS på reguljära flygningar under kvartalet ökad med föga 0,2 procent och uppgick till 6 033 000, 10 000 fler än det första kvartalet år 2017/2018. SAS minskade dock kapacitet med 0,6 procent under samma period vilket gjorde att kabinfaktor steg från 67,2 till 67,6 procent.

För hela räkenskapsåret 2018/2019 förväntas dock SAS leverera ett positivt resultat före skatt, men det hela bygger bland annat på att man genomför en planerad kapacitetsökning på 2-3 procent under året. Dessutom är flygbränslepriset en kritisk faktor.

(Foto: Rickard Gustafson SAS VD, SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.