Pakistan stänger luftrum – flygningar till Europa påverkas

En konflikt mellan Pakistan och Indien där Pakistan under onsdagen har skjutit ned två indiska stridsflygplan har ökat spänningarna mellan länderna. Därför har Pakistan nu stängt sitt luftrum för all civil flygtrafik vilket bland annat påverkar flygningar till Stockholm och övriga Europa.

Den pakistanska luftfartsmyndigheten har beslutat att stänga sitt lands luftrum för all civil flygtrafik. Detta efter att konflikten mellan landet och Indien trappats upp sedan Pakistan skjutit ned två indiska stridsflygplan. Det pakistanska luftrummet kommer att vara stängt tills vidare enligt en NOTAM för att helt och hållet kunna användas av det pakistanska flygvapnet.

Samtliga flygplatser i Pakistan har alltså nu ingen civil flygverksamhet och flygningar till bland annat Manchester och Oslo har stoppats. Peshawar’s Bacha Khan International Airport i norra Pakistan stängdes helt för att endast används för militärt bruk.

Stängningen av Pakistans luftrum har påverkat många flygningar som skulle flugit igenom luftrummet på sin väg från Asien till Europa och Mellanöstern samt vice versa. Bland annat Norwegians flygning från Bangkok till Stockholm Arlanda DY 7206 som fick göra en tvär vänstersväng över Indien för att flyga över det arabiska havet istället för Pakistan.

Några flygningar som påverkas av Pakistans stängda luftrum. (Foto: Flightradar24)

Incidenten där Pakistan skjutit ned två indiska stridsflygplan ska ha resulterat i att ett av de indiska flygplanen lyckats ta sig tillbaka till Indien medan det andra landat i Pakistan, och där ska piloten ha blivit tillfångatagen.

(Foto: PIA Boeing 777, Farhan Khurram)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.