Etihad på väg mot Star Alliance?

Efter beskedet att Etihad Airways beslutat att avsluta sitt samarbete med American Airlines till förmån för United Airlines har rykten startat om att Etihad är på väg att bli medlem i Star Alliance.

Etihad Airways, ett av de tre stora flygbolagen i Mellanöstern, har avslutat sitt samarbete med American Airlines till förmån för Star Alliance-bolaget Untied Airlines. Man byter alltså partner i USA och detta har startat rykten att Etihad ska gå med i Star Alliance.

Om ryktena stämmer får Star Alliance en stor ny tillgång till Mellanöstern och befäster sin position som den ledande flygbolagsalliansen i världen. Att tillföra ryktena är att Etihad under den senaste tiden har gjort sken av att man vill bli medlem i en allians och stundtals flörtat med dem. I augusti förra året var flygbolagets VD Tony Douglas frustrerad över att man inte kunde knyta codeshareavtal med många flygbolag på grund av deras allianstillhörighet, vilket spär på ryktena ytterligare.

Dock har frågor höjts om Etihads ekonomi är redo för ett inträde i Star Alliance och alla de medlemsavgifter som finns samt en nödvändig uppgradering och integrering av bokningssystem samt integrering av bolagets lojalitetsprogram i Star Alliance.

För SAS del skulle ett Etihad i Star Alliance kunna innebära en flyglinje från Skandinavien till Etihads hubb i Abu Dhabi och ett utökat codeshare samarbete mellan bolagen. Idag är Etihad redan en EuroBouns-partner till SAS.

Star Alliance består av 27 flygbolag samt en ”connecting partner” utspridda över världen och är med det världens största flygbolagsallians. Efter Star Alliance ligger Skyteam med 19 flygbolag och oneworld med 13 medlemsflygbolag, däribland Finnair.

(Foto: Etihad Airways Airbus A380, Richard Vandervord)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.