Fartrekord över Atlanten

En Boeing 787 Dreamliner från Virgin Atlantic satte ett nytt fartrekord över Atlanten när man flög i närmare 1 300 km/h, tack vare en ovanligt stark jetström.

Virgin Atlantics flight VS 8 var på väg från Los Angeles till London när man satte ett nytt fartrekord för flygplanstypen Boeing 787 Dreamliner över Atlanten under förra veckan. Flygplanet flög under en kort stund i 1 289 km/h över amerikanska Pennsylvania rapporterar The Telegraph, vilket är 40 km/h snabbare än det tidigare rekordet.

Trots att Virgin-flygplanet flög närmare 70 km/h snabbare än ljudhastigheten vid standardatmosfär gjorde de starka medvindarna att man inte bröt igenom ljudvallen. En normal hastighet för långlinjeflygplan är 850-1000 km/h, beroende på vindförhållanden, vilket motsvara cirka 80 procent av ljudets hastighet.

Den starka medvinden som rådde över Atlanten under förra veckan när fartrekordet för Dreamliner slogs gjorde att Virgin Atlantics rekordflygning landade närmare en timme tidigt då flygtiden var nio timmar och 14 minuter, betydligt kortare än tidtabellen som visar på en 11 timmars restid, gate till gate.

Den snabbaste flygningen över Atlanten står givetvis den klassiska supersoniska Concorden för. I februari år 1996 flög British Airways mellan New York och London på två timmar och 52 minuter med hastighet väl över Mach 1. I ungefär ett drygt år har Norwegian innehaft rekordet för den snabbaste Atlantflygningen för subsoniska flygplan. I januari år 2018 flög man mellan New York och London med en Dreamliner på fem timmar och 13 minuter, tre minuter snabbare än det tidigare rekordet.

(Foto: Virgin Atlantic Boeing 787, Mark Harkin)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.