Arlanda tappar mark mot de nordiska konkurrenterna

Bildresultat för kastrup
Köpenhamn Kastrup är Nordens största flygplats under årets första månad. (Foto: News Öresund)

Under årets första månad flög 40 000 färre passagerare till och från Sveriges största flygplats, Arlanda. Samtidig ökade antalet passagerare på Kastrup och Gardermoen som drar ifrån Arlanda ytterligare i kampen om Nordens största flygplats.

I januari flög 1 798 637 passagerare till eller i från Stockholm Arlanda Airport. Det var en tillbakagång på 2,2 procent, vilket motsvarar 40 000 färre passagerare. Arlandas tillbakagång följer den svenska generella trenden där antalet passagerare som använde en svensk flygplats under januari minskade med drygt tre procent.

Men hos de nordiska grannländerna är det andra bud. Kastrup och Gardermoen ökar med 2,3 respektive 3,6 procent under den historiskt svaga första månaden på året och drar ifrån Arlanda ytterligare i kampen om titeln Nordens största flygplats. Från Köpenhamn flög 1 972 167 passagerare under januari medan Oslo Gardermoen hanterade 1 952 154 passagerare.

Det är alltså en jämn start på årets kamp om Nordens största flygplats där Gardermoen är närmare än vid samma tidpunkt år 2018. Dock kommer Kastrup troligen att utöka avståndet till den norska konkurrenten då det är betydlig fler personer som använder den danska flygplatsen under sommarmånaderna. Gardermoen å sin sida har historiskt sett en mer jämn fördelning av antal passagerare över hela året.

För de övriga två flygplatserna i topp fem, Helsingfors och Reykjavik Keflavik, blev januari en ökning med 4,3 procent respektive en minskning med sex procent av antal passagerare.

En kommentar

  1. Det här är den mest missvisande och oetiska artikel jag läst på länge. Den påstås jämföra koldioxidutsläpp men tar inte med beräkningen av antalet flygningar eller antalet åkande personer i biltrafiken. 75% av alla inrikesresor sker med bilen, och då är ALLA resor inräknade. Flyget släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än tåget och väldigt mkt mer än bilen. Att ta flyget är också det enskilt värsta du som privatperson kan göra ur ett klimatperspektiv, inte på något annat sätt kan du göra av med lika mycket koldioxidutsläpp lika fort på egen hand. Det är sannerligen osmakligt att försöka vinkla fakta för att vilseleda läsare på det här viset.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.