Ryskt flygplan uppvaktade svenskt signalspaningsplan på nära håll

I tisdags flög ett Sukhoi SU 27-flygplan från ryska flygvapnet mycket nära ett svenskt signalspaningsplan över internationellt luftrum. En mycket anmärkningsvärd händelse enligt Försvarsmakten. 

I tisdags var en svensk Gulfstream G4S i spaningsversion, kallad ute på ett ordinarie uppdrag över internationellt luftrum när en rysk Sukhoi SU-27 närmare de sig det svenska flygplanet. Gulfstreamen befann sig mellan Gotland och Baltikum när SU-27:an kom upp vid flygplanet och flög bredvid på ett avstånd av mindre än 20 meter.

Det svenska flygvapnets flygstabschef Anders Persson kommenterar händelsen som anmärkningsvärd och att det troliga syftet med förbiflygningen var att visa att här tycker vi (Ryssland) inte att ni (Sverige) ska vara. Händelser som denna inträffar enligt Persson ett antal gånger per år men att det ryska jaktflygplanet befann sig på ett sådant nära avstånd som mindre än 20 meter är ytterst ovanligt.

Den senaste tiden har den militära flygaktiviteten över Östersjön ökat och i januari kränkte ryska flygplan svenskt luftrum utanför Blekinge. En händelse som skulle kunna ligga bakom veckans incident är att ett svenskt signalspaningsflygplan, enligt rysk utsago, närmat sig den ryska gränsen och att ett ryskt jaktflygplan mött upp på säkert avstånd. Dock kom det uttalande efter incidenten över Blekinge.

(Foto: Försvarsmakten)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.