Personer med kriminella kopplingar arbetar med flygsäkerhet på Arlanda

Flera personer som har koppling till kriminella gäng arbetar som säkerhetskontrollanter och har tillgång till stora delar av Sveriges största flygplats Arlanda. På flygplatsen som är ett skyddsobjekt har Tullverket även upptäckt hur anställda smugglar droger ombord på flygplan.

Medlemmar från kriminella nätverk arbetar på strategiska positioner på Sveriges största flygplats Arlanda. Det visar en underrättelserapport från polisen som anser att det är anmärkningsvärt då arbetet som säkerhetskontrollant innebär att man har ett förordnande från Polismyndigheten. Detta är en i raden av avslöjanden om brister i säkerheten på Arlanda som under förra året hanterade 26,8 miljoner passagerare.

En av de strategiska positionerna på Arlanda är säkerhetskontrollen. Där arbetar enligt underrättelserapporten ett tiotal säkerhetskontrollanter som kan kopplas till kriminella nätverk. Enligt polisen kan dessa säkerhetskontrollanter låta förbjudna föremål passera igenom säkerhetskontrollen mot betalning eller under tvång. Enligt Expressen finns det även exempel på hur personer med mycket kontanter på sig både har stoppats i säkerhetskontrollen, men även låtits passeras vilket kan tyda på att det finns hjälp från ”insidan” på Arlanda.

Tullverket på Arlanda ska även ha upptäckt hur flygplanslastare smugglat ombord narkotika på flygplan, men de har senare dömts för narkotikasmuggling.

När en person ska anställas på en flygplats ska en säkerhetsprövning göras där bland annat säkerhetspolisen granskar personen. Men i den underrättelserapport som nu kommer med uppgifterna om Arlanda anses denna inte vara tillräcklig. Rapporten konstaterar också att Arlanda är sårbart för terrorhot då ”brist på löpande utbildning kan göra att riskindikationer på terrorresenärer eller människosmuggling inte används som ett operativt verktyg” enligt Expressen.

Detta är inte första gången som problem med säkerheten på Arlanda upptäcks. Under förra året upptäcktes att den svenska passkontrollen på Arlanda underkänts av en Schengen-rapport. Detta skulle enligt gränspoliser innebära att återvändande jihadister med lätthet kan ta sig in i Sverige. Enligt uppgifter från passkontrollanter på Arlanda genomförs det ingen passkontroll på flygplatsen utan endast en id-kontroll. I början av år 2019 avslöjades det dessutom att personer som befinner sig illegalt i landet kunnat röra sig fritt innanför säkerhetskontrollerna på Sverige största flygplats.

Det finns alltså uppenbara brister och problem med flygsäkerheten på Sveriges största flygplats och frågan är hur länge det varit så. Swedavia har valt att inte kommentera de uppgifter som kommit fram av polisens underrättelserapport.

(Foto: Peter Phillips)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.