Fler passagerare flyger med Norwegian – men ändå inte tillräckligt

Norwegian Boeing 787 Dreamliner. (Foto: Norwegian)

Norwegians trafiksiffror för januari visar att över 2,6 miljoner passagerare valde att flyga med bolaget, vilket är en ökning med 13 procent jämfört med samma månad förra året. Dock föll kabinfaktor under årets första månad vilket skvallrar om en allt för snabb expansion av bolagets kapacitet. 

Totalt flög 2 638 958 passagerare med Norwegian i januari vilket är drygt 325 000 fler än samma månad föregående år. Den totala trafiktillväxten ökade med 18 procent och kapaciteten ökade med 27 procent. Kabinfaktorn landade på 76,1 procent vilket är drygt fem procentenheter lägre än samma period år 2018. Passagerarna har alltså inte ökat i samma takt som kapaciteten under 2019 års första månad.

”Vi är väldigt nöjda med passagerartillväxten i januari eftersom det är en månad som traditionellt präglas av lägre efterfrågan. Efter en period men kraftig expansion kommer tillväxten att avta samtidigt som kostnaderna ska minska och lönsamheten öka”, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Totalt genomförde Norwegian 99,5 av de planlagda flygningarna i januari och punktligheten för dessa flygningar var på 79,8 procent vilket är en förbättring med drygt sju procent jämfört med 2018.

Under 2019 ska Norwegian spara upp emot tre miljarder kronor för att försöka vända bolagets dåliga ekonomiska situation som uppkommit efter de senaste årens kraftiga expansioner från bolag. Idag flyger Norwegian på över 500 flyglinjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och Karibien.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.