Brott mot luftfartslagen gav dagsböter

Bildresultat för turkish airlines a321
Turkish Airlines Airbus A321. (Foto: Lasse Fuss)

I juli förra året hindrade en kvinna en Turkish Airlines-flygning att lyfta från Göteborg Landvetter mot Istanbul eftersom hon vägrade att sätta sig ned i sin stol. Nu döms hon till dagsböter efter brott mot luftfartslagen.

I juli förra året hindrade Elin Ersson en Turkish Airlines flygning TK 1800 att lyfta från Göteborg Landvetter då Ersson vägrade att sätta sig i sin stol inför start. Anledningen till Erssons agerande var att hon ville stoppa en planerad utvisning av en pojke, men senare visade det sig att pojken i fråga inte fanns ombord på det aktuella flygplanet. Istället fanns det en man ombord som skulle utvisas.

På grund av hindrandet och att Ersson inte följt den av befälhavaren ombord fastställda ordningen döms hon nu av Göteborg Tingsrätt till dagsböter på 3 000 kronor efter brott mot luftfartslagen. Domen kommer att överklagas av Ersson uppger hennes advokat.

Tingsrätten skriver i sin dom att Erssons brott mot luftfartslagen har samma straffskala som snatteri och att det naturliga straffet därför är böter. Erssons politiska syfte med aktion anser Tingsrätten inte är relevant för brott mot luftfartslagen.

Turkish Airlines-flygningen i fråga kunde lyfta från Göteborg Landvetter cirka 30 minuter försenad efter att Ersson lämnat flygplanet på befälhavarens order. Det blev alltså en något kostsammare flygning för Turkish Airlines än vad som var tänkt med en försening. För Kriminalvårdens del, som skulle utvisat en person som satt ombord på TK 1800, beräknas det ha tillkommit en extra kostnad på 240 000 kronor efter Erssons agerande.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.