flybmi ställer in samtliga flygningar – svenska flygplatser drabbade

undefined
(Foto: Anna Zvereva)

Det brittiska flygbolaget flybmi, tidigare BMI Regional, stoppade under lördagen alla bolagets flygningar på grund av ekonomiska problem vilket drabbar Karlstad, Jönköping och Norrköpings flygplatser i Sverige.

Brittiska flybmi försattes under lördagen i administration och stoppade då samtliga bolagets flygningar rapporterar brittiska medier efter ett pressmeddelande från flygbolaget. Det är ekonomiska problem med stigande bränslekostnader och en osäkerhet kring Storbritanniens Brexit vilket har hindrat flygbolaget från att gå med vinst, som är huvudorsakerna till detta enligt en talesperson för flygbolaget. Bolagets investerare har investerat över 40 miljoner pund i flygbolaget de senaste sex åren, men med osäkerheten kring Brexit har bolaget tagit stor skada av uppger ch-aviation. Därför stoppas nu verksamheten med omedelbar verkan.

flybmis flygstopp drabbar tre flygplatser i Sverige, Karlstad, Jönköping samt Norrköping. Karlstad och Jönköping har haft en gemensam upphandlad flyglinje till Frankfurt med flybmi i samarbete med Lufthansa med två dagliga avgångar på vardagar samt en på lördagar samt söndagar. De båda flygplasterna förlorar nu sin feederlinje till storhubben i Frankfurt och har nu flygtrafiken till Stockholm kvar som enda helårslinjer.

”Det är väldigt tråkigt och mycket oväntat att BMI kommer med det här beskedet nu, dessutom under rallyhelgen när de värmländska skogarna är fulla av utländska gäster som ska resa hem på söndag och måndag”, säger Hans Wennerholm, vd på Karlstad Airport.

KARLSTAD-JÖNKÖPING-FRANKFURT KOMMER DOCK ATT TRAFIKERAS UNDER MÅNDAGEN GENOM EN TILLFÄLLIG LÖSNING. 

För Norrköpings del så förlorar man en flyglinje till München som flybmi flugit i samarbete med Lufthansa. Norrköping har haft två dagliga avgångar på vardagar samt en avgång till München på lördagar samt en från München på söndagar med Embraer 135/145. Norrköping är nu helt utan reguljär flygtrafik, vilket är ett hårt slag mot flygplatsen.

flybmi flög med tre Embraer 135 samt 14 Embraer 145 över Europa med fokus på Storbritannien. Dessutom hade man ett samarbetsavtal med Lufthansa som innebar att flybmi flög in passagerare till Lufthansas hubbar i Frankfurt och München från Storbritannien, Italien, Tjeckien, Sverige och Tyskland. Även Brussels Airlines och systerbolaget Loganair har hyrt in flybmi på flera av bolagens flyglinjer.

Under förra året flög drygt en halv miljon passagerare med det brittiska flygbolaget och 376 personer förlorar nu sina jobb hos flybmi.

Samtliga resenärer som bokat en flygresa med flybmi uppmanas att själva boka om/köpa en ny resa och de som köpt flygbiljetten via en resebyrå eller en flybmi codesharepartner ska ta kontakt med dessa. Totalt påverkas 25 flygplatser av flybmis flygstopp.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.