Saab får order från Airbus A350-program

Bildresultat för airbus a350
(Foto: Laurent ERRERA)

Saab har fått en order från Airbus som innebär att det svenska bolagets temperaturövervakningssystem kommer att sitta i alla Airbus A350-flygplan framöver.

Saab har mottagit en order från Airbus för utveckling och leverans av ett system för övervakning av temperaturer i flygplanets luftsystem, kallat OverHeat Detection System, OHDS. OHDS-systemet baseras på ny teknik för att övervaka och mäta temperatur i och kring det system som försörjer flygplanet med luft för trycksättning av bland annat passagerarkabinen. Airbus kommer att implementera systemet i alla framtida flygplan av typ A350.

”Airbus är en av de största aktörerna inom flyg och rymdindustrin, och är en mycket viktig kund för oss och vår verksamhet inom civila flygplan. Avtalet är ett bevis på den lyckade utvecklingen av vårt nya övervakningssystem, och hur mycket systemet betyder för våra kunder, säger Jessica Öberg”, chef för Saabs affärsområde Industrial Products and Services.

Den traditionella metoden för att övervaka eventuellt läckage av varmluft i flygplanets luftsystem är att använda en speciell typ av temperaturkänsliga ledningar fyllda med ett speciellt salt. Saabs nya system baseras istället på fiberoptiska sensorer.

I systemet ingår även en optisk mätenhet för att generera och tolka de optiska signalerna, vilket leder till ett system med ett drastiskt minskat antal komponenter. Fördelarna är enklare installation, låg vikt och hög tillförlitlighet, samtidigt som ytterligare framtida mätfunktioner möjliggörs och detta har gjort att Airbus nu ska använda det svenska systemet i sina nya generations långdistansflygplan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.