Pilotfel bakom dödsolycka i Nepal – kapten rökte ombord

File:S2-AGU.jpg
US-Bangla Airlines Dash 8 Q400 S2-AGU som kraschade i Nepal år 2018. (Foto: Raihan Ahmed)

En Bombardier Dash 8 från US-Bangla Airlines i Bangladesh kraschade i mitten av mars förra året. Utredningen efter kraschen är nu klar och det är pilotfel som ligger bakom det hela. På flygningen ska kaptenen dessutom rökt cigaretter i cockpit.

Den 12 mars år 2018 kraschade en Bombardier Dash 8 Q400, S2-AGU, från US-Bangla Airlines i samband med landningen på Katmandus internationella flygplats i Nepal. Totalt fanns det 71 personer ombord och 52 av dem omkom, inkluderat de fyra besättningsmedlemmarna. Flygplanet landade på bana 02, men kort därefter kanade det av och igenom flygplatsens staket och in på en fotbollsplan. Vid det laget hade flygplanet brutits i bitar och brann på ett flertal ställen.

Nu har det släppts en rapport om utredningen av olyckan som kommit fram till att det hela rör sig om pilotfel. Enligt rapporten ska kaptenen på flygningen lidit av sömnbrist och stundtals varit förvirrad om var flygplanet befunnit sig. Dash 8-flygplanet låg under inflygningen för lång till höger om banan och detta upptäcktes av piloterna mycket nära landningsbanan och då genomförde man, enligt utredningen, farliga manövrar på mycket låg höjd för att kunna genomföra landningen.

Detta gjorde att flygplanet satte hjulen på landningsbanan snett och därefter är det troligt att piloterna tappat kontrollen över flygplanet. Även flygledarna på Katmandus flygplats anses bidragit till kraschen. Enligt rapporten om kraschen ska de misslyckats med att övervaka flygplanet visuellt efter att landningsklarering givits. Dock ska flygledarna påpekat för piloterna på US-Bangla-flygplanet att de låg snett från banan och var till en början på väg att landa i motsatt riktning, bana 20.

I rapporten framkommer det även att kaptenen rökt cigaretter ombord på flygplanet under flygningen vilket är förbjudet på nästintill samtliga flygbolag idag, inkluderat US-Bangla Airlines. Sammantaget slår författarna till rapporten fast att mänskliga faktorer och desorienterade piloter är huvudorsakerna till kraschen den 12 mars år 2018.

US Bangla Airlines är ett privatägt flygbolag i Bangladesh och flyger med tre Dash 8 Q400 och fyra Boeing 737-800-flygplan från huvudstaden Dhakas flygplats till destinationer i nordöstra Asien.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.