Airbus slutar tillverka superjumbon A380

Bildresultat för emirates a380
Emirates Airbus A380. (Foto: Maarten Visser)

Ett tungt ordertapp från Airbus gör det ohållbart att fortsätta tillverka världens största passagerarflygplan, A380. Därför väljer Airbus att stoppa tillverkningen av flygplanet år 2021.

Emirates har varit det flygbolag som hållit igång tillverkningen av världens största passagerarflygplan Airbus A380 de senaste åren. Men när flygbolaget nu valt att lägga fokus på mindre långdistansflygplan tvingas Airbus att sluta tillverka sitt flaggskepp, A380, år 2021 då det inte finns fler flygplan i Airbus orderbok. Emirates minskar sin nuvarande orderbok på superjumbon från 162 till 123 flygplan vilket innebär att Airbus bara har 14 flygplan kvar att leverera till den överlägset största A380-operatören i världen.

”Som ett resultat av Emirates beslut har vi ingen orderbok på A380 och kan inte motivera en fortsatt produktion av flygplanet, trots alla våra försök att sälja superjumbon till flygbolag under de senaste åren. Det här innebär slutet för A380 leveranser år 2021”, säger Airbus VD Tom Enders.

Detta gör det ohållbart att fortsätta med tillverkningen av A380 då det inte finns några beställningar på flygplanet efter år 2021 eftersom Emirates i nuläget är det enda flygbolaget med A380-flygplan på order. För Airbus är detta ett stort nederlag, men man kan samtidigt konstatera att flygbolagen behov av att köpa stora flygplan för tillfället inte är stort vilket även Airbus främst konkurrent Boeing märker av med sin B747-8.

Airbus förlorar dock inte Emirates som kund då man istället för A380 valt att beställa 40 Airbus A330-900 samt 30 stycken Airbus A350-900, vilket Airbus ser mycket positivt på i en annars mörk stund för den europeiska flygplanstillverkaren.

”A380 är Emirates flaggskepp och har bidragit till flygbolagets framgånger i mer än tio år. Lika mycket som vi beklagar flygbolagets beslut, är deras val av A330neo samt A350 för framtida tillväxt ett bra beslut för vår konkurrenskraftiga widebody-familj”, säger  Guillaume Faury chef över Airbus civila flygplanstillverkning.

Emirates har varit den största A380-operatören sedan början av programmet och flyger idag med 109 av totalt 234 tillverkade A380-flygplan. Därför har framtiden för A380 varit osäker sedan Emirates börjat tveka om köp av fler superjumbos. Andra spekulanter som kunde ha hållit igång tillverkningen var British Airways som sagt att man varit intresserad av att köpa fler A380 men då till rätt pris. Det brittiska flygbolaget har idag 12 Airbus A380.

Det blir allt tydligare att framtiden är vigd åt mindre långlinjeflygplan med längre räckvidd, som Airbus A350, A330 och Boeing 777/787. Dock är det redan idag trångt i luftrummen samt på de stora flygplasterna och en lösning på de framtida problemen där hade kunnat vara större flygplan, men inte när flygbolagen fått säga sitt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.