Nederländerna tar initiativ för gemensam EU-flygskatt

209005.jpg
Nederländernas viktigaste och största flygplats, Amsterdam Schiphol Airport. (Foto: AMS Airport)

Nederländerna ska bjuda in samtliga EU-länder till en konferens i juni där man vill diskutera en flygskatt som ska appliceras hos samtliga medlemsländer i EU.

Nederländernas regering tar nu initiativ för att få till en gemensam flygskatt i Europa. I juni ska landet hålla en konferens där det ska diskuteras hur en flygskatt för hela Europa kan komma att se ut. Landets utrikesminister skriver att flygets utsläpp är något som påverkar Nederländerna men är ett problem som inget land kan lösa på egen hand i ett brev till det parlamentet i Nederländerna.

Enligt Nederländernas egna förslag ska en gemensam EU-flygskatt röra sig om en skatt på sju euro, motsvarande 73 kronor, för varje avresande passagerare oavsett destination.

Flygbranschen har å sin sida lobbat för ett förslag där de flygplan som släpper ut mest koldioxid ska beskattas hårdast. Detta skulle i sin tur motivera flygbolagen till att modernisera sina flygplansflottor med flygplan som påverkar klimatet mindre. Med en generell flygskatt på varje passagerare hämmas flygbolagen istället att byta ut sina flygplansflottor och flyger vidare med äldre mer bränsleslukande flygplan. Ett exempel på detta är svenska BRA.

Check-in.dk skriver att omkring 2,5 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från flyget och i perioden år 2010 till 2020 är dessa utsläppen beräknade att öka med 68 procent. År 2050 kommer dessa utsläpp att ha ökat med hela 300 procent och det är därför som den nederländska regeringen nu tycker att det är på sin plats med en stor koordinerad insats gällande flygets utsläpp.

Att det just är Nederländerna som tar initiativ om en gemensam EU-flygskatt är kanske ingen slump. Landet införde en nationell flygskatt år 2008 som gjorde att många resande till Nederländerna istället flög till och från flygplatser i grannländerna Belgien samt Tyskland. Det gjorde att storflygplatsen Amsterdam Schiphol, som den nederländska staten äger 70 procent av, tog skada av flygskatten som då var på plats. Dock avskaffades den redan år 2009. Det är kanske på grund av detta som Nederländerna nu är angelägna om att sprida ut en flygskatt över alla länderna vilket jämnar ut spelplanen mellan flygbolagen och flygplatserna i Europa.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.