Flygvapenchefen Helgesson: Sverige har skapat en Sukhoidödare

Bildresultat för jas 39 gripen e
Ryssdödaren JAS 39 Gripen. (Foto: Chief Master Sgt. Gary Emery)

Flygvapnets chef Mats Helgesson har under ett evenemang i Finland sagt att Sveriges Gripen E-flygplan är designade för att ”döda” ryska Sukhoi-flygplan, och det utan dyr stealth-teknik som bland annat USA anser behövs.

Under en presentation av SAABs JAS 39 Gripen E-flygplan i Finland sade det svenska flygvapnets chef Mats Helgesson att E-versionen av Gripen är designad för att ”döda” ryska Sukhoi-flygplan. Ett uttalande som fått flera medier att höja på ögonbrynen men samtidigt konstatera att Gripen E mycket väl kan ha knäckt Sukhoi-koden, och det utan dyr stealth-teknik som USA anser att man behöver.

Sukhoi-flygplanen har nämligen fått en legendarisk status för deras möjlighet att utmanövrera amerikanska jaktflygplan i kurvstrider. Men enligt luftstridsexperten Justin Bronk på Royal United Services Institute är Gripens fokus kring elektronisk krigföring något som gör det möjligt för Gripen E att mäta sig mot ryska Sukhoi.

Bronk säger till Business Insider Nordic att alla moderna jaktflygplan kan stå emot någon form av elektronisk krigföring men att Gripen E spelar i en högre division än övriga jaktflygplan. Bronk berättar även vidare att för ett antal år sedan tröttnade Gripen-piloterna på att bli peakade av tyska Typhoon-piloter och använde då sin elektroniska krigföring vilket gav de tyska piloterna det mycket svårt att hantera Gripen-flygplanen. Ett av Gripen-flygplanen kunde dyka upp vid den vänstra vingen på ett Typhoon-flygplan utan att Typhoonen upptäckte detta.

Det är alltså troligt att Gripen E är en av de mest kompetenta flygplanen i världen när det gäller elektronisk krigföring. I det tyska Typhoonfallet användes dessutom Gripen-versionerna C/D vilka har en mycket mindre kraftfullare elektronisk krigföring än Gripen E vilket talar ytterligare för detta.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.