Landets regionala flygplatser trycker på för ekonomiskt stöd från Swedavia

 

IMG_5363
(Foto: Peter Wemmert/Kameratrollet)

Landets regionala flygplatser trycker på allt mer för att få ta del av det statliga flygplatsbolaget Swedavia intäkter från bland annat Arlanda som de regionala flygplatserna försörjer med passagerare.

Under 2018 förlorade den svenska inrikestrafiken ett stort antal passagerare, och den vikande trenden som startade redan under hösten år 2017 gör nu att de förlusttyngda regionala flygplatserna i landet vill få del av statliga Swedavias intäkter och vinster. Detta då man förser Swedavias flygplatser med en stor del av landets inrikespassagerarna.

I grannländerna Norge och Finland driver de respektive statliga flygplatsbolagen ländernas förlusttyngda regionala flygplatser. I Sverige har man valt att göra tvärtom. Här driver Swedavia tio av landets 38 passagerarflygplatser, och i de tio ingår bland annat Arlanda som är en av få svenska flygplatser som går med vinst.

I samband med den flygplatsutredning som nu görs trycker de regionala flygplatserna på för att de ska få ta del av Swedavias vinster, detta då man anser att de regionala flygplatserna bidrar till vinsten. Genom att de regionala flygplatserna förser Swedavia-flygplatserna Arlanda och Bromma med inrikespassagerare bidrar man med intäkter hos Swedavia och borde således få del av kakan tillbaka anser ett flertal chefer på de regionala flygplatserna.

Den utredning som görs i frågan väntas bli klar under våren och det kan bli viktigare än på länge att stödja de regionala flygplatserna när de, generellt sett, just nu befinner sig i en tuff situation med en mycket skev och hård miljödebatt där en vikande passagerarmarknad är resultatet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.