Bombardier lanserar ny flygplanstyp – United premiärkund

Bombardier CRJ550. (Foto: Bombardier)

Bombardier har lämnat över CSeries-programmet till Airbus, och det har gjort plats för en ny flygplansmodell på en marknad där det är få flygplan som idag tillverkas. United Airlines blir premiärkund och har beställt 50 stycken Bombardier CRJ550 som är namnet på den nya flygplanstypen som ska ha plats för 50 passagerare.

Nyproducerade flygplan som har plats för 30-70 passagerare är idag sällsynta med undantag för ATRs turbopropflygplan. De flesta flygplanstillverkarna har lagt ned tillverkningen av flygplanen i den storleken vilket satt flygbolagen som flyger i 50-stolars segmentet i knipa när det gäller att hitta nya ersättningsflygplan. Men Bombardier har nu bestämt sig för att tillverka ett nytt flygplan, CRJ550 som ska ha plats för 50 passagerare och fylla den lucka som uppstått när Bombardier själva och Embraer nu endast tillverkar flygplan som har plats för 70 passagerare eller mer.

Lanseringskund för den nya flygplanstypen blir United Airlines som lagt en order på 50 CRJ550-flygplan. Det är just på den nordamerikanska marknaden som CRJ550s största potential finns då det idag flyger över 700-flygplan i 50-säteskategorin där som ska ersättas. Det är mycket som talar för att flygplanstyper som CRJ 200, Embraer 135/145, Dornier 328JET men även Embraer 170 ska ersättas med CRJ550.

”Den nya CRJ550-modellen är den enda lösningen i Nordamerika som kan ersätta den alltmer åldrande flottan av 50-sätes flygplan, en marknad på över 700 flygplan. CRJ550 erbjuder en förbättrad passagerarupplevelse med gott om plats för handbagage och mer plats för varje individuell passagerare”, säger Fred Cromer VD på Bombardier Commercial Aircraft.

Grundstommen i det nya flygplanet kommer att byggas kring Bombardier befintliga CRJ700, som har plats för 66-78 passagerare. Det innebär att kabinkomforten kommer att bli västenligt bättre med endast 50 passagerare ombord, exempelvis med längre benutrymme. I lanseringskunden Uniteds konfiguration kommer det finnas 10 stolar i First Class, 20 i Economy Plus samt 20 i Economy.

Enligt Airwaysmag.com kommer flygplanet att premiärflyga redan under det andra halvåret år 2019 och även sättas i trafik för första gången då. Det blir Uniteds underleverantör GoJet Airlines som ska flyga de nya CRJ550-flygplanen för Star Alliance-bolaget. Redan idag har GoJet en flotta på drygt 50 CRJ-flygplan i olika versioner.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.