Framtiden för Airbus superjumbo i händerna på Emirates

Bildresultat för emirates a380
Emirates Airbus A380. (Foto: Maarten Visser)

Airbus superjumbos framtid ligger just nu i flygbolaget Emirates händer. De är världens största operatör av flygplanstypen och är även det flygbolaget som håller igång tillverkningen av flygplanet med sina beställningar. Dock har Emirates nu fått smak för ett annat Airbus-flygplan vilket kan innebära slutet för A380.

Emirates är idag världens största operatör av Airbus A380-flygplan. Man har ett 100-tal superjumbos i flottan och Airbus har ytterligare ett 60-tal flygplan kvar att leverera till Mellanösternbolaget. Emirates har även varit intresserade av att beställa fler A380-flygplan men sega förhandlingar hos motorleverantören Rolls-Royce gör att intresset för superjumbon svalnat.

Istället har Emirates fått upp ögonen för det mindre Airbus A350-flygplanet. Emirates har tidigare haft beställningar på 70 flygplan av typen, men under 2014 avbeställdes flygplanen vilket var en kraftig smäll för Airbus. Men nu kan den europeiska flygplanstillverkaren alltså få revansch på A350-programmet med en ny beställning från Emirates. Samtidigt kommer Airbus flaggskepp, A380, att lida hårt av detta då Emirates byter ut A380-beställningar mot A350.

Om Emirates beslutar att beställa A350 istället för A380 framöver kommer det mest sannolikt att innebära slutet för tillverkningen av världens största passagerarflygplan som kan ta drygt 850 passagerare per flygning. Under de senaste åren har A380-framtid varit tveksam, men en order från Emirates år 2018 på 36 nya superjumbos gör att tillverkningen av flygplanet är säkrad ett tio-tal år framåt, trodde Airbus. Men Emirates osäkerhet sätter nu hela A380-programmet på spel.

4 kommentarer

   1. Airbus vill väl lägga ner tillverkningen för att det är för dyrt och då kanske inte sänkt pris är rätt väg? Jag gissar att det som pågår är ett slags ”chicken race” som handlar om just priset. Emirates och British Airways vill nog se produktionen fortsätta men vill samtidigt pressa priset. Airbus vill sälja flygplan till bra priser och hotar Emirates och British Airways med att lägga ner produktionen om de inte beställer.
    Gissar ändå att de kommer överens till slut. Samtidigt verkar ju inte behovet av så här stora flygplan så stort som man trott.
    Å andra sidan – med dagens kapacitetsbrist i främst europeiskt luftrum är ju färre och större flygplan kanske en dellösning?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.