SAS topp tio i Europa – Lufthansa Group störst

Bildresultat för ryanair lufthansa
Lufthansa Airbus A321 och Ryanair Boeing 737-800. (Foto: Eric Salard)

CAPA har sammanställt de europeiska flygbolagens passagerarsiffror för 2018. Siffrorna visar att Lufthansa Group fortsatt är den största flygbolagsgruppen i Europa följt av Ryanair. SAS placerar sig på en tionde plats, men när flygbolagen delas in individuellt möbleras det om i topplistan.

Lufthansa Group är fortsatt Europas största flygbolagsgrupp. Det visar en sammanställning av CAPA, Centre for Aviation, för 2018 års passagerarsiffror. Lufthansa Group växte med 10 procent under det gångna året vilket innebär att man transporterade 142 miljoner passagerare fördelat på fem flygbolag inom gruppen. I övriga topp tre på CAPAs lista finns Ryanair med 139 miljoner passagerare och IAG med närmare 113 miljoner passagerare transporterade under 2018.

Största flygbolagsgrupperna i Europa 2018

TabellEUflygbolag2018.jpg

Bland de 20 största flygbolagen i Europa för 2018 återfinns SAS på tionde plats, mitt emellan lågprisflygbolagen Wizz Air och turkiska Pegasus. 2017 placerade SAS sig på en nionde plats, men blev under det gånga året passerade av Wizz Air. Finnair hamnar på 18 plats efter en passagerarökning på 11,6 procent under 2018. Norwegians expansion de senaste åren placerar det norska lågprisflygbolaget på åttonde plats och det tredje största lågprisflygbolaget i Europa efter Ryanair samt easyJet.

Det flygbolag som växte mest i topp-20 under 2018 var det brittiska lågprisflygbolaget Jet2.com som ökade antalet passagerare med 33 procent under 2018 jämfört med 2017 och landade på 12,2 miljoner passagerare under 2018. En trolig orsak till den kraftiga tillväxten hos Jet2 är Monarch Airlines konkurs under hösten 2017 som lämnade många marknader till och från Storbritannien öppna för Jet2.

Trots lågprisflygbolagens kraftiga expansion de senaste åren är det de traditionella flygbolagen som dominerar på topp-20 listan där det finns 14 fullkostnadsbolag och sex lågprisflygbolag. Om man däremot delar in flygbolagen var för sig är det två lågprisflygbolag som flyger flest resenärer i Europa. Etta är, inte oväntat, Ryanair följt av easyJet och på tredje plats finns det första fullkostnadsflygbolaget, Turkish Airlines. Turkish Airlines återfinns först på sjätteplats när flygbolagsgrupperna redovisar sina sammanlagda passagerarsiffror.

Största flygbolagen i Europa 2018

tabellEUflygbolag2018-2.jpg

Noterbart är att Lufthansa, som är den största flygbolagsgruppen i Europa, endast hamnar på fjärde plats när flygbolagen räknas individuellt. För de nordiska flygbolagen innebär en räkning av varje flygbolag för sig att SAS trillar ner till plats 12 och Norwegian klättrar till en sjunde plats.

CAPA skriver i sin rapport att de två största flygbolagsgrupperna i Europa, Lufthansa samt Ryanair, inte kommer att utmanas av någon annan flygbolagsgrupp inom en överskådlig framtid, såvida potentiella utmanare inte gör några större övertagande. Ett möjligt övertagande hade kunnat vara IAGs köp av Norwegian som hade gjort IAG till Europas största flygbolagsgrupp med 150 miljoner passagerare under 2018. Men IAG har sedan tidigare meddelat att man lägger ner planerna på att köpa in sig i Norwegian och ska sälja det nuvarande innehavet på drygt fyra procent i Norwegian Air Shuttle.

Kampen mellan Lufthansa Group och Ryanair om titeln som Europa största flygbolag lär fortgå under 2019. Lufthansa Group ökade försprånget under 2018 med sin ökning på tio procent jämfört med Ryanairs på åtta procent. Detta främst på grund av övertagandet av Air Berlin i kombination med det irländska lågprisflygbolagets pilotbrist under det gångna året som hämmade deras tillväxt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.