Fler passagerare men dåligt ekonomiskt tredje kvartal för Ryanair

Ryanair_aircraft_at_Brussels_South_Charleroi_Airport
(Foto: Michal Osmenda)

Ryanairs tredje kvartal i bolagets räkenskapsår visar på en förlust på 20 miljoner euro, vilket är över 100 miljoner euro sämre än samma period föregående år.

Ryanair känner av en ökad konkurrens från övriga flygbolag i Europa, och trots en ökad omsättning under det tredje kvartalet i flygbolagets räkenskapsår blev det en förlust på 20 miljoner euro. Under samma period det föregående räkenskapsåret gjorde Ryanair en vinst på 106 miljoner euro vilket innebär att årets resultat är 126 miljoner euro sämre. Anledningen till förlusten beror helt på att svagare biljettpriser än förväntat enligt Michael O´Leary, Ryanairs VD.

Passagerarsiffrorna för Ryanair under det tredje kvartalet visade på en ökning med åtta procent till 32,7 miljoner passagerare. De ökad passagerarsiffrorna kommer helt och hållet från nya flyglinjer då kabinfaktorn för Ryanair låg kvar på skyhöga 96 procent precis som samma period föregående räkenskapsår.

Ryanair levererar ytterst sällan ett negativt ekonomiskt resultat, och förutom lägre biljettpriser än förväntat, som enligt O´Leary är den stora orsaken till förlusten, nämner det irländska lågprisbolaget saker som högre bränslepriser, större personalkostnader och kompensation till passagerare enligt EU261-förordningen som bidragande orsaker till det svaga resultatet.

I övrigt noterbart hos Ryanair är den senaste veckans planer på att köpa in sig i flera flygbolag och bilda en flygbolagsgrupp inom de närmsta åren. Potentiella flygbolag som Ryanair kan tänkas ta över ska enligt VD O´Leary ha en flygplansflotta på 20 till 50 flygplan vilket liknar upplägget med Laudamotion som man nu äger 100 procent av.

VD Michael O´Leary har i dagarna skrivit ett kontrakt med Ryanair som innebär att han blir kvar hos bolaget fram till år 2024. Dock ska han ta ett steg tillbaka från den dagliga verksamheten uppger The Guardian.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.