Austrian fasar ut turboprop och rustar för lågpriskonkurrens

Bildresultat för austrian airlines dash 8 q400
Austrian Airlines Bombardier Dash 8 Q400. (Foto: Anna Zvereva)

Austrian Airlines kommer att fasa ut samtliga turbopropflygplan man har i flottan. Dessutom ska bolagets linjenät konstrueras om och fokuseras på den allt hårdnande konkurrensen från lågprisflygbolag på Wiens flygplats.

I en ny strategi med namnet ”#DriveTo25” ska Austrian Airlines fasa ut samtliga turbopropflygplan av typen Bombardier Dash 8 Q400 som man har i sin flotta. Dash 8 ska ersättas med tio betydligt större Airbus A320-flygplan och ökar narrowbodyjetflottan från 36 till 46 flygplan.

”Vi kommer att investera mer än 200 miljoner euro i vår expansion av Europa-flottan och detta främst för att kunna stärka våra position i Wien”, säger Austrians nya VD Alexis von Hoensbroech i ett pressmeddelande.

På de linjer som Dash 8 idag flyger kommer Austrian istället att sätta in Embraer 195-flygplan och där Embrarer-flygplan flugit kommer Airbus A320 ta över. Idag har Austrian en flotta som består av sju Airbus A319, 23 A320, sex A321, 18 Dash 8 Q400, 17 Embraer 195, sex Boeing 767-300 samt sex B777-200.

Förutom förändringar i flygplansflottan kommer Austrian tillsammans med Lufthansa Group att se över det österrikiska flygbolagets linjenät. Alla flyglinjer som Austrian idag flyger från regionala flygplatser till Tyskland kommer att tas över av Lufthansa samt lågprisflygbolaget Eurowings. Austrian ska istället fokusera på sin hubb i Wien där konkurrensen hårdnar med lågprisflygbolagen LEVEL, LaudaMotion och Wizz Air.

Att Austrian fasar ut sin Dash 8-flygplan innebär också att systerbolaget Swiss kommer att upphöra sitt leasingavtal med Austrian om fyra Dash 8 redan när sommartidtabellen tas i bruk i slutet av mars. Idag flyger Austrian de fyra flygplanen från Zürich till en rad antal destinationer i Europa på Swiss-linjenät.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.