Norwegian söker nytt kapital

Bildresultat för norwegian aircraft
Norwegian Boeing 737-800. (Foto: Norwegian)

Norwegian behöver mer kapital efter en förlust under 2018 på över två miljarder norska kronor. Därför ska det norska flygbolaget nu genomföra en aktieemission för att öka kapitalet med 1,3 miljarder norska kronor.

Aktieemissionen som nu ska äga rum hos Norwegian är ett steg i den nya strategin att gå från tillväxt till lönsamhet. Bolaget räknar med att få in 1,3 miljarder norska kronor i nytt kapital för att försöka återhämta sig efter år 2018 då man landade på 2,5 miljarder norska kronor i underskott efter en lång tids kraftig expansion.

Den idag största innehavaren av aktier i Norwegian Air Shuttle är HBK Holding som ägs av bolagets grundare Björn Kjos samt styrelseordföranden Björn Kise. HBK ställer sig föga förvånande bakom förslaget om en kapitalökning på över en miljard norska kronor och kommer själva att bidra med 343 miljoner norska kronor i emissionen.

Norwegians aktiekurs på Oslobörsen rasade med närmare 20 procent under förra veckan när IAG tillkännagav att man inte avsåg att fullfölja ett större köp av det norska lågprisflygbolaget. IAG köpte drygt 4 procent av Norwegian, utan Norwegians vetskap, under förra året med planer på att ta över bolaget helt, något som nu inte blir verklighet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.