SAS med 2 miljarder i vinst under 2018

Bildresultat för sas aircraft arlanda
(Foto: Jonas Wettergrund)

För SAS räkenskapsår 2018 flög man 30 miljoner passagerare till och från Skandinavien, och visade på en ännu bättre vinst än år 2017, sammantaget på drygt två miljarder kronor.

176 miljoner kronor. Så mycket bättre blev det ekonomiska resultatet för SAS under räkenskapsåret 2018, november 2017-oktober 2018 jämfört med det föregående. Flygbolaget gjorde en vinst på drygt två miljarder kronor vilket är tvärtemot den norska kollegan Norwegian som gjorde en brakförlust på drygt 2,5 miljarder kronor.

Enligt SAS beror det bättre resultatet på en ökad efterfrågan som givit en ökad yield samt enhetsintäkt. Detta tillsammans med ett effektiviseringsarbete förbättrade bolagets lönsamhet under det gångna räkenskapsåret. Dock märktes de högre bränslepriserna under årets avslutande kvartal och det återstår att se om de följer med under år 2019. Kabinfaktorn för SAS landade på 74 procent medan man ökade kapaciteten med 4,5 procent samtidigt som antalet passagerare endast ökade med 3,7 procent.

Under 2018 redovisar SAS en förhållandevis låg punktlighet på 77 procent vilket främst beror på de personalproblem som underleverantören CityJet hade under den gångna sommaren. Temat för SAS under 2018 har varit säsongsanpassning. Man har ständigt försökt att anpassa kapaciteten efter efterfrågan vilket man lyckats med under delar av året. Under räkenskapsåret lade SAS även order på 50 nya Airbus A320neo som ska skapa en enhetsflotta med Airbus-flygplan hos SAS år 2023, vilket innebär att Boeing-eran hos SAS går mot sitt slut.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.