Problem för Norwegian-flyg i Iran

File:Norwegian Air International, Boeing 737-8 MAX, EI-FYA.jpg
Norwegian Boeing 737 MAX 8. (Foto: Edward Russell)

Norwegians Boeing 737 MAX som genomförde en säkerhetslandning i Iran i mitten av december förra året under en flygning från Dubai är fortfarande kvar i Iran. Detta då USAs sanktioner mot Mellanösternlandet sätter käppar i hjulet för Norwegian att få hem flygplanet.

Den 14 december genomförde en Boeing 737 MAX 8 från Norwegian en säkerhetslandning på Shiraz flygplats i Iran sedan piloterna fått en varning om låg oljenivå i en av flygplanets motorer. Piloterna stängde av den berörda motorn och valde därför att landa i Iran.

Men flygplanet, LN-BKE, står fortfarande kvar på Shiraz flygplats. Flygtekniker från Norwegian har varit och inspekterat flygplanet, men på grund av USAs sanktioner mot Iran tar det tid att få hem flygplanet. Detta då alla flygplansdelar som har minst 10 procent komponenter som är tillverkade i USA inte får levereras till Iran. Dock kan undantag göras, vilket flygbolaget nu väntar på.

Boeingen genomförde en flygning från Dubai till Oslo som DY 1933 när händelsen inträffade. LN-BKE är en splitterny Boeing 737 MAX 8 som levererades den 30 oktober år 2018 till Norwegian i Oslo. I övrigt har Norwegian och deras dotterbolag 18 stycken Boeing 737 MAX-flygplan som bland annat flyger långlinjer mellan Europa och USA.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.