SAS beställer Airbus A321LR

Airbus A321LR i SAS-färger. (Foto: SAS)

SAS har nu bestämt sig. Det blir Airbus A321LR i bolagets flygplansflotta. Det blir tre flygplan som kommer att leasas och premiärflyger under första halvåret år 2020.

Sedan en tid tillbaka har SAS funderat och utvärdet om det är aktuellt att omvandla ett antal flygplan från en Airbus A320neo-order till A321LR (Long Range), som är större och har längre räckvidd än A320neo. Nu har man bestämt sig. Det blir tre Airbus A321LR-flygplan i SAS flotta framöver istället för ytterligare tre A320neo. A321LR är tillsammans med Airbus A321neo och Boeings 737 MAX de första narrowbodyflygplanen som har räckvidd för att flyga linjer som tidigare varit vigda åt widebodyflygplan.

”Det här är en helt ny flygplanstyp för SAS som är otroligt väl anpassad till den skandinaviska marknaden och våra resmönster. Vi ser att fram emot lanseringen av nya rutter och att få utvärdera A321LR i produktion”, säger Rickard Gustafson, vd, SAS.

SAS lyfter även fram det faktum att A321LR tillhör den nyaste generationen flygplan och jämfört med föregående generation förväntas de reducera de klimatpåverkande koldioxidutsläppen i samma storleksordning som när SAS introducerade de något mindre A320neo. De klimatpåverkande koldioxidutsläppen för dessa är cirka 15-18% lägre i jämförelse med ett lika stort flygplan av föregående generation.

SAS har tidigare sagt att A321LR kan öppna upp för nya mindre långlinjer där det inte finns ett tillräckligt underlag för ett större widebodyflygplan som Airbus A330/A340 som SAS har idag. SAS tittar nu på vilka linjer som man ska flyga med de nya A321LR-flygplanen och linjerna kommer successivt att tillkännages under året med start nu i vår. Linjer som tidigare nämnts är bland annat Göteborg-New York samt Aarhus-New York. SAS poängterar även att A321LR har räckvidd att nå bolagets viktigaste interkontinentala marknad, nordöstra USA samt destinationer i Kanada, Mellanöstern och Indien från Skandinavien, vilket gör det troligt att dessa länder i nuläget är tilltänkta destinationer med A321LR. Planerad trafikstart med A321LR är under det första halvåret år 2020.

Airbus A321LR levererades till premiärkunden israeliska Arkia Airlines i november förra året i en kabinkonfiguration med 220 stolar. SAS å sin sida har i nuläget inte bestämt har deras kabinkonfiguration kommer att se ut. Förutom SAS har ett 15-tal flygbolag valt att beställa A321LR som i dagsläget har en orderbok på drygt 120 flygplan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.