Idre flygplats – ett framtida komplement till Scandinavian Mountains

hawker-539490_1920.jpg

Idre Flygplats ska rustas upp och öppnas för flygtrafik. Det hoppas Idre Fjäll på när en förstudie om flygplatsens görs samtidigt som arbete med att röja upp på flygplatsen har påbörjats. Men man ska inte konkurrera med Scandinavian Mountains utan komplettera varandra säger Idre Fjäll.

År 2014 fanns det inget intresse från Idre Fjäll att åter öppna Idre Flygplats för flygtrafik. Istället ville man satsa på Scandinavian Mountains Airport, men trots detta så köpte Idre Fjäll den lokala flygplatsen under 2015 för att eventuellt öppna flygplatsen. Nu genomförs en förstudie för att se om flygplatsen kan öppna överhuvudtaget och om vem som ska äga den.

Men arbetet med att rusta upp den förfallna flygplatsen har redan påbörjats. Under vintern år 2017 bestämde den nuvarande ägaren Idre Fjäll att man skulle börja röja på den spöklika flygplatsen som stått tom sedan år 2000. Under sommaren förra året har man därför röjt undan buskar, rensat taxibanan mellan plattan och rullbanan från sly samt lagat sprickor i asfalten. Även start- och landningsbanan är i stort behov av en renovering och man har borrat ett antal hål i beläggningen för att se om även materialet under rullbanan behöver rustas upp.

Om Idre flygplats kommer att öppna ska man däremot inte konkurrera med Scandinavian Mountains Airport. Istället vill Idre Fjäll att flygplatsen i Idre ska vara inriktad mot privatflyg, helikopterflyg samt ambulansflyg. Alltså ett komplement till den större flygplatsen utanför Sälen som ska öppna för flygtrafik i december.

Jörg Bassek, vice ordförande för Idre Fjäll, sätter det hela i perspektiv genom fotbollsreferenser i en intervju med Dalabygden. ”Sälens nya flygplats kommer att spela i Champions League, medan vi i Idre kanske kan hamna i division 1. Vi ska förstås inte konkurrera. Bara komplettera varandra”

Idre flygplats invigde sin första reguljära flyglinje i januari 1994 till Stockholm Arlanda med Holmstroem Air. Linjen övertogs efter en kort tid av Airborne of Sweden som efter ett par år lade ned linjen till Arlanda. Dock återupptog IBA – International Business Air en flyglinje till Stockholm Bromma en kort period innan den reguljära trafiken lades ned för gott under augusti år 1999. Flygplatsen hade även en linje till Oslo under en tid.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.