All time high på Växjö Småland Airport

KLM Embraer 175 på Växjö Småland Airport. (Foto: Växjö Småland Airport)

Nya flyglinjer till metropoler som Berlin och Amsterdam gör att fler väljer den lokala flygplatsen Växjö Småland Airport istället för Kastrup, och det har givit den småländska flygplatsen ett historiskt passagerarrekord för 2018.

Aldrig tidigare har Växjö Småland Airport haft så många passagerare under ett kalenderår. Det gamla rekordet från år 2000 passerades och antal passagerare för 2018 uppgick till 277 500. Det innebär en passagerarökning med 14 procent jämfört med år 2017 vilket gör att flygplatsen skiljer sig ur mängden då många svenska flygplatser backat under 2018.

VD:n på Växjö Småland Airport, Ulf Axelsson, tror att det finns flera anledningar till att rekordet från år 2000 slås nu, men lyfter främst fram att flygplatsens utbud väl matchar vad regionen efterfrågar. De nya linjerna med BRA till Berlin och KLM till Amsterdam har dessutom gjort att smålänningar väljer deras lokala flygplats istället för att åka till Köpenhamn Kastrup. Under år 2012 hade Växjö en flyglinje till Kastrup med Cimber Sterling som en väg ut i världen från Småland. Den linjen varade endast i en dryg månad då Cimber gick i konkurs.

Under det gånga året har 22 destinationer trafikerats från Växjö med flygbolagen BRA, KLM, Ryanair och Wizz Air samt charterbolag som TUI Airways. Tillväxten på Växjö Småland Airport har varit så pass bra i förhållande till landets övriga flygplatser att man förväntas hamna på andra plats i tillväxtligan för år 2018, en plats som den småländska flygplatsen även hade år 2017.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.