Nödlandning utanför Ängelholm

Flygplanet, en Evektor Eurostar, ståendes på en åker efter nödlandning under lördagen lyses upp av fullmåne. (Foto: Peter Wemmert/Kameratrollet)

Ett ultralätt flygplan av typen Evektor Eurostar nödlandade utanför Ängelholm under lördagseftermiddagen efter att flygplanets motor slutat fungera på 4 000 fot. Både flygplan och pilot klarade sig dock utan större skador.

Det sker i genomsnitt tio olyckor med ultralätta flygplan vare år i Sverige visar statistik från Transportstyrelsen. I lördagseftermiddag vid 14.30-tiden kunde en olycka adderats till statistiken då ett ultralätt flygplan av typen Evektor Eurostar tvingades att nödlanda på en åker söder om Ängelholm sedan flygplanets motor slutat fungera.

Piloten på Eurostar-flygplanet meddelade flygledarna på Ängelholms flygplats att flygplanets motor slutat fungera när flygplanet befann sig på 4 000 fot. Efter nödlandningen, som gick bra, meddelade även piloten att hen lyckats landa säkert. Därefter tillkallade piloten själv räddningstjänst.

Enligt uppgifter ska flygplanet, efter att ha genomgått en kontroll av flygtekniker, försöka att lyfta från åkern under söndagen. Troligtvis för att flyga till flygplanets hemmabas på Höganäs flygfält. Flygplanet i fråga är tre år gammalt och nödlandningen kommer nu att utredas av Nordvästra Skånes Flygklubb, ägaren av flygplanet, då Statens haverikommission inte utreder incidenter med ultralätta flygplan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.