Norwegian lägger ner sex baser

Norwegian Boeing 737-800. (Foto: David Peacock)

Norwegian lägger ner sex baser och flera flyglinjer för att sänka sina kostnader. Dessutom utökas sparkraven med en miljard kronor för ett ekonomiskt pressat flygbolag.

Norwegians kraftiga expansion under de senaste åren har kostat och kostar. Sedan tidigare har flygbolaget berättat om ett sparpaket på två miljarder norska kronor som ska genomföras under 2019, och nu ses de första konsekvenserna av detta.

Norwegian kommer att lägga ned sex baser för att sänka kostnaderna för flygbolaget och baserna är på Gran Canaria, Palma de Mallorca, Teneriffa, Rom-Fiumicino samt de amerikanska baserna i Stewart och Providence. Stängningarna av baserna kommer att börja i april för att vara helt slutfört innan 2019 är över. Förutom en hel stängning av baserna ovan kommer Norwegian inte att ha Dreamliner-piloter baserade i Fort Lauderdale, Amsterdam och Bangkok när året är slut.

Stängningarna av baserna kommer dock inte att innebära att Norwegian lägger ner alla flyglinjer till och från de berörda städerna. Enligt ett pressmeddelande från bolaget kommer man endast att lägga ned fyra linjer från Rom till Göteborg, Teneriffa, Reykjavik och Tel Aviv. Dessutom minskas antalet avgångar på fyra linjer från Palma, en från Rom samt en från Teneriffa.

Baserna som stängs har idag Boeing 737-800 och 737 MAX 8-flygplan, men långlinjetrafiken från Rom med Dreamliner kommer inte berörs av basstängningen som införs för att förbättra lönsamheten och minska på de säsongsvariationer som finns.

De piloter och kabinpersonal som idag är baserade på de baserna som ska stängas kommer enligt ett pressmeddelande från Norwegian att erbjudas jobb på flygbolagets baser i Oslo, Stockholm och Madrid. Dessutom finns det möjlighet för personalen att byta till långlinjetrafik med Boeing 787.

Förutom stängningen av baserna har Norwegian även beslutat att man ska höja sparpaketet på två miljarder norska kronor med ytterligare en miljard norska kronor till tre.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.