SAS-underleverantör får nya ägare

Bildresultat för sas atr 72-600
SAS ATR 72-600 som flygs av Flybe. (Foto: Anna Zvereva)

SAS-underleverantören Flybe har nu tecknat ett avtal med Connect Airways, som bland annat äger Virgin Atlantic om ett helt övertagande av det brittiska regionala flygbolaget inklusive lån på mångmiljonbelopp för att hålla kvar Flybe i luften.

Flybe flyger idag med fem ATR 72-600 från Stockholm Arlanda som underleverantör för SAS på kortare och tunnare linjer. På bolagets hemmaplan i Storbritannien har man en annan roll som det största regionala flygbolaget med en flygplansflotta på totalt 85 flygplan. Under slutet av år 2018 har Flybe dock omgärdats av säljrykten då man behöver få in mer kapital och nu är det klart att Connect Airways ska köpa hela bolaget.

Connect Airways är ett konsortium som består av Virgin Atlantic, Stobart Group (Stobart Air) och investmentbolaget Cyrus Capital. Både Virgin Atlantic och Stobart Group har nämnts som potentiella köpare av Flybe tidigare och med köpet nu i hamn kommer Flybes strategi att justeras. Flybe kommer efter köpet att främst agera feeder till Virgin Atlantics långlinjer från London Heathrow samt Manchester och eventuellt utveckla London Southend-flygplatsen till en framtid hubb. Idag flyger Flybe till 24 destinationer från Manchester och två från London Heathrow och en expansion på Heathrow från Flybe är trolig för att få in fler passagerare till Virgin Atlantics långlinjer.

För att hålla Flybe flygande krävs dock att Connect Airways agerar direkt på grund av den ekonomiska situationen i det regionala flygbolaget, vilket konsortiet också gjort. Flybe har inte lyckats övertyga bankerna om att man har tillräckligt med pengar i kassan för att få möjlighet till fler lån, och därför kommer Connect Airways att låna ut 20 miljoner pund till det regionala flygbolaget. Dessutom kommer Connect att tillföra ytterligare 80 miljoner pund till Flybe under året.

Flybe kommer även att sälja ett antal slottar på London Gatwick för att förbättra den ekonomiska situationen. Köparen är IAG-lågprisflygbolaget Vueling som köper start- och landningstillstånden för 4,5 miljoner pund. Det troliga är att det rör sig om slottarna från London Gatwick-Newquay som är den enda linjen som Flybe idag har till Gatwick. Enligt Londonbörsen ska slottaffären börja gälla från den 31 mars då Flybe flyttar Newqauy-linjen till Heahtrow.

Den nya ägarsituationen av Flybe kommer att fördelas på flygbolagen Virgin och Stobart samt Connect Airways. Virgin och Stobart Group kommer att äga 30 procent vardera medan Connect Airways ska äga 40 procent av Europas största regionala flygbolag. Dock är det endast Virgin Atlantic som aktivt ska arbeta och driva Flybe.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.