2018: Nytt passagerarrekord men dålig ekonomi hos Norwegian

Norwegian Boeing 787 Dreamliner. (Foto: Norwegian)

Norwegian satte nytt passagerarrekord för 2018 med över 37 miljoner resenärer  och 35 nya flyglinjer, men ekonomin är ser inte lika ljus och ett sparpaket för 2019 har sjösatts.

Totalt valde 37,34 miljoner passagerare att resa med Norwegian under 2018 vilket är en ökning med 13 procent jämfört med föregående år. För år 2018 var kabinfaktorn på 85,8 procent, ned från 87,5 procent för 2017 vilket hänger ihop med alla de nystartade flyglinjerna.

Under 2018 fick Norwegian leverans av 25 fabriksnya flygplan och startade 35 nya linjer, huvudsakligen interkontinentala linjer mellan USA och Europa. Flygbolaget började även trafikera Sydamerika med en direktlinje mellan London och Buenos Aires samt etablerade inrikeslinjer i Argentina. Bolaget ökade även antalet avgångar på flera populära linjer, särskilt från London Gatwick.

”Trafiksiffrorna för 2018 visar att Norwegian får ett allt starkare internationellt fotfäste, helt enligt koncernens strategi. Norwegian har gjort betydande investeringar under 2018 och går nu in i en period med mycket lägre tillväxt. Vi har justerat linjenätet och kapaciteten framöver samt säsongsanpassat under vintersäsongen”, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Under det gånga året fick Norwegian ett flertal internationella priser och utmärkelser som röstats fram av kunderna, bland annat två SkyTrax Awards för Världens bästa lågprisbolag på långdistans för fjärde året i rad och Europas bästa lågprisbolag för sjätte året i rad.

Men trots passagerarrekord och fina utmärkelser är Norwegian ekonomi bekymmersam. För att komma på rätt köl med ekonomin har flygbolaget därför sjösatt ett sparpaket som innebär att man ska spara över två miljarder kronor. Bolagets VD, Kjos, lyfter fram att höga oljepriser och en hård konkurrens har påverkat det ekonomiska resultatet under 2018.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.