Dåligt avslut på 2018 för SAS

SAS-A320neo-1400x934
SAS Airbus A320neo. (Foto: SAS)

Det blev ett dåligt avslut på år 2018 för SAS då man i december tappade passagerare jämfört med samma månad år 2017. Trafiken ökade något på de skandinaviska linjerna men minskade på långlinjerna och totalt reste 1,9 miljoner passagerare med SAS under månaden.

SAS fortsatte på sin inslagna väg med säsongsanpassning under 2018 även under årets sista månad då bolagets trafik minskade med 11 procent jämfört med november. Antalet passagerare minskade även jämfört med december 2017, ned 1,8 procent. Dock minskade kapaciteten med 1,9 procent vilket innebar en marginell ökning av kabinfaktorn till 68,9 procent, något som SAS VD Rickard Gustafson ser som ett gott tecken på att säsongsanpassningen fungerar.

”Det är tillfredsställande att vår anpassning till säsongsvariationer i efterfrågan på flygresor ger resultat i form av en något högre kabinfaktor och ökad enhetsintäkt under månaden” ,säger Rickard Gustafson, VD och koncernchef i SAS i månadsrapporten.

Under december ökade trafiken något på linjerna inom Skandinavien, samtidigt som den minskade på interkontinentala och europeiska linjer utanför Skandinavien, jämfört med samma månad år 2017. Det största tappet var på de asiatiska långlinjerna där man även minskade kapaciteten mest.

Inrikestrafiken på SAS svenska linjer fortsatte att minska under 2018 års sista månad medan inrikestrafiken i Norge ökade vilket resulterade i total ökning av inrikestrafiken i Norge, Danmark och Sverige på blygsamma 0,2 procent jämfört med december år 2017. Under 2019 räknar SAS med att öka kapaciteten på kort- och medeldistanslinjer genom att Boeing 737-600 samt -700 allteftersom fasas ut och ersättas med större Airbus A320neo som har plats för 176 passagerare, vilket innebär 30 till 50 fler säten per flygning.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.